Promenera och mjuka upp en hård mage | Magkliniken

Promenera och mjuka upp en hård mage

Är det stop i de inre rören? Då kan det vara dags för en skön promenad i naturen eller ett pass på gymmet.

När vi rör på kroppen spänner vi våra muskler och det blir som en massage för tarmarna. Innehållet har en lång väg att passera och det pressas framför allt fram av de muskler som sitter kring tarmarna.

Rörelse masserar tarmarna
När man blir förstoppad blir det som en seg propp i rören och musklerna orkar inte pressa fram innehållet lika snabbt. Desto längre innehållet ligger i tarmarna desto mer hinner det ruttna och producera flera skadliga bakterier och gifter.

Dessa gifter riskerar sen att läcka ut ur tarmarna och in i blodet där det lägger en stor belastning på levern och njurar som försöker skydda oss mot gifter.

Genom att regelbundet röra på oss hjälper vi tarmmusklerna att pressa fram innehållet genom den massage som det medför på tarmarna. Det behöver inte vara hård träning. Det viktiga är att du rör på kroppen.

Promenader är enkelt och effektivt och de allra flesta klarar av det. Har man nära till en skog är detta ännu bättre. Det är ofta avslappnande att komma ut i naturen och känna tystnande.

Eftersom all form av stress ofta förvärrar en hård mage blir den lugna promenaden ännu mera helande. Så om du ofta är hård i magen, gå ut och ta en promenad i naturen och njut av solen.