Kan frukt orsaka besvär med magen? | Magkliniken

Kan frukt orsaka besvär med magen?

På livsmedelsverkets hemsida kan man läsa:

"Vuxna rekommenderas att äta minst ett halvt kilo frukt och grönsaker per dag. Äter man så mycket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt och vissa cancerformer enligt studier."

Ja det råder väl knappast något tvivel om att att frukt och grönsaker alltid är bra, eller?

Helt klart är det så att frukt och och grönsaker innehåller en massa nyttiga vitaminer och mineraler som kan hjälpa till att stärka hälsan och samtidigt minska risken för många sjukdomar.

Helst bör de även ätas råa för att behålla alla goda enzymer som bryts ned vid upphettning, vilket även en del av vitaminerna görs. Men det förutsätter att man har en välfungerande matsmältning som kan bryta ned dem och ta upp nyttigheterna.

Här i ligger problemet för många med kroniska magbesvär.

Det finns framför allt 3 orsaker till att de med en krånglande mage bör vara aningen försiktiga med rå frukt och råa grönsaker.

1. Svåra att bryta ned:

råkost är svårare att bryta ned än mat som har kokats upp. Om maten inte helt har brutits ned när den lämnar tunntarmen och passerar vidare till tjocktarmen kan magen börja krångla.

I Tjocktarmen finns det biljoner av bakterier som gärna äter upp de matrester som inte hunnits bryta ned helt, framför allt kolhydrater. Då produceras samtidigt stora mängder gas som kan göra magen gasig och uppblåst.

Gaserna kan även leda till smärta i magen om de blir instängda i tarmen och skapar ett högt tryck.

2. Olösliga fibrer:

många frukter och grönsaker innehåller fibrer som inte kan brytas ned. För en stabil tarm behöver detta inte vara något problem utan kan hjälpa till att motverka förstoppning.

För en känslig tarm kan det skapa mycket irritation och trigga igång flera av de vanliga besvären. De olösliga fibrerna sitter framför allt i skalet på till exempel äpplen, päron och gurka. Att skala dessa kan därför minska besvären. ​

Tyvärr försvinner då mycket av c vitaminet.

3. Överkänslighet:

även om man inte är allergisk och blir dödssjuk av vissa frukter eller grönsaker så kan man vara milt överkänslig. Är man till exempel överkänslig mot apelsin så kommer du inte att behöva åka till akuten om du råkar äta en, men det kan utlösa mildare besvär.

Då dessa symptom inte är lika starka och ibland kan dröja innan de utlöses kan det vara svårare att förstå att man inte riktigt tål det. Att vara överkänslig mot en eller flera frukter eller grönsaker är rätt vanligt hos det med en krånglande mage.

Så vad innebär detta, bör man helt sluta att äta frukt och grönsaker om man misstänker att de orsakar besvär för magen? Kommer man inte i längden att få en sämre hälsa då?

Rekommendation av frukt vid magbesvär:

Har du återkommande besvär med magen och svårt att bryta ned vissa livsmedel, testa att utesluta all frukt och alla råa grönsaker i 2 veckor och se hur magen påverkas. En del kokta grönsaker är ok, dock inte lök eller kål då dessa ofta orsakar besvär även i kokt form.

Efter dessa 2 veckor kan man börja testa att äta en frukt eller grönsak i taget helt för sig självt som mellanmål och observera hur magen reagerar. På så sätt kan man börja lära sig vad ens kropp tål och inte tål. Man får bli lite av en detektiv.

Din egna kropp är din bästa coach om du bara lyssnar på de signaler den ger dig.

Lycka till med jakten på de förbjudna frukterna!