Toalettskolan klass 1 – konsten att tömma tarmen | Magkliniken

Toalettskolan klass 1 – konsten att tömma tarmen

Vet du hur man sitter korrekt på en toalettstol för att tömma tarmen? Förmodligen inte då det allra flesta sitter fel för att tömma tarmen på bästa sätt. Det är därför dags att gå om första klass i toalettskolan!

När man sitter fel på toaletten så är det en muskel som stryper åt tarmen vilket göra det svårt att få en fullständig tömning. Risken är då stor att lite avföring kontinuerligt fastnar och samlas.

sittposition på toaletten

Desto längre det ligger i tarmens fuktiga och varma miljö desto mer bakterier och giftiga ämnen bildas. Detta kan bli en stor irritation på tarmen och även en stor belastning på levern om dessa ämnen börjar sippra igenom tarmen och ut i blodet.

Vad är rätt sätt att sitta på toaletten?

Så som vi gjort i alla tider ute i naturen innan vi fick praktiska toaletter i våra hem. Att sätta sig ned på huk är den mest naturliga positionen för att tömma tarmen. Den stora skillnaden är vinkeln i höften som alltså påverkar hur hårt en muskel som sitter runt tarmen drar åt.

Denna position kan man härma på toaletten genom att sätta en liten pall under fötterna för att få upp benen. Har man ingen pall kan man använda en liten låda som man ställer upp och ned, eller egentligen vad som helst som är lagom högt och passar för att ha fötterna på.

toalettpall rätt sätt att sitta på toaletten

Fördelar med en toalettpall:

1. Bättre hälsa: Underlättar komplett tömning av tarmen och minskar därmed risken för att avföring samlas. Vilket kan bilda en bakteriehärd och bidra till en mängd tarmbesvär och sjukdomar.
  2. Mindre hemorrojder: Minskad risk för hemorrojder då man själv inte behöver press lika hårt, vilket innebär mindre tryck på ändtarm och anus.
  3. Bra Miljöval: Mindre papper då innehållet glider ut smidigare och inte kladdar lika mycket.

När du har lärt dig detta och gått över till att använda en liten toalettpall kan du stolt berätta för folk att du precis klarat av klass 1 av Toalettskolan!

Lycka till!