Matsmältningsenzymer – för mindre gaser, svullnad och en lugnare mage | Magkliniken

Matsmältningsenzymer – för mindre gaser, svullnad och en lugnare mage

Av Anton Hansson

Har du brist på enzymer eller magsyra kan matrester börjar jäsa i tarmen och bilda gaser. Gaser som kan ge uppblåsthet och magknip. Hur löser man det?

More...

Symtom på dålig matsmältning

För att ta reda på om man har en dålig matsmältning så finns det några vanliga symtom. Det här är några av de vanligaste:

  • Återkommande magbesvär?
  • Svårt att smälta fett eller kött?
  • Ofta en uppblåst mage eller mycket gaser?
  • Har du näringsbrist eller gått ner i vikt utan en annan uppenbar orsak?
  • Finns det ofta onedbrutna rester av mat när du tömmer tarmen?
  • Ofta lös i magen eller fet, oljig avföring?

Desto fler punkter som du känner igen på dig själv desto större är chansen att ett tillskott av enzymer och magsyra skulle kunna hjälpa mot magbesvären.

Matrester jäser i magen till gaser

En effekt av dålig matsmältning är att strax efter måltid kan magen bli gasig, svullen och göra ont. Meningen är att alla kolhydrater ska brytas ned och absorberas i tunntarmen, där det inte finns så mycket bakterier som kan få kolhydraterna att börja jäsa.

Vid dålig matsmältning så kan en del onedbrutna kolhydrater passera vidare till tjocktarmen. Där kan de cirka 100 000 miljarder bakterierna få matresterna att börja jäsa och producera gaser.

Matsmältningen kolhydrater jäser och ger gaser

Förutom att man fiser mer så kan det få magen att bli svullen och göra ont när tarmen sträcks ut av fångad luft. Det här är en vanlig orsak till återkommande magbesvär.

En annan risk med dålig matsmältning har med näringen i maten att göra. Det finns ett uttryck som säger ”du är vad du äter”. Men det stämmer inte helt… Det borde snarare säga:

”Du är vad din kropp absorberar”

Man kan äta den bästa maten i världen, men har man inte en god matsmältning som kan bryta ner och absorbera näringen kommer det inte att räcka. Det är näringen som faktiskt absorberas som spelar roll. Som bygger upp, reparerar och ger energi till vår kropp.

För att vi skall kunna absorbera näringen från maten måste den brytas ned till tillräcklig små bitar och byggstenar som kroppen kan använda. Nedbrytningen sker när vi tuggar samt med hjälp av enzymer och magsafter. Alla tre behöver fungera på topp för att matens skall brytas ned effektivt. När de inte gör det så kommer vi missa mycket av den näring som finns i maten vilket i längden kan leda till besvär och sjukdom.

Enzymer behövs för att smälta maten

Fett, protein och kolhydrater behöver brytas ned till mindre bitar innan de kan tas upp av kroppen. Det behöver inte vitaminer, mineraler och vatten. Det finns 3 klasser av matsmältningsenzymer som delas upp efter vad de bryter ned.

Lipas = bryter ned fett

Amylas = bryter ned kolhydrater

Proteas = bryter ned protein till de mindre byggstenarna aminosyror

matsmältning enzymer lipas amylas

Dessa enzymer är likt små saxar som går in och klipper isär fett, kolhydrater och proteiner till mindre bitar. På bilden till höger är en bild av ett protein, det ser rätt så i hoptrasslat ut.

Under matsmältningen börjar enzymerna likt små saxar klippa isär proteinerna till mindre trådar, aminosyror. Dessa kan sen användas för att sy ihop egna proteiner som används i bland annat muskler, blodkärl och hud.

Utöver enzymer behöver vi även vår sura magsyra samt galla för att bryta ned maten.

enzymerna amylas bryter ner protein

Tyvärr är det många som tillverkar för lite enzymer. Det kan leda till att en del av maten man äter inte bryts ned tillräckligt. Som nämndes tidigare kan det leda till både gaser, ballongmage, magont och näringsbrist.

Hur kan man få brist på enzymer?

I takt med att man blir äldre och om man har dåliga levnadsvanor kan kroppens förmåga att producera dessa enzymer försämras. Man märker inte heller själv att man har brist på enzymer innan det sjunkit så lågt som till 10-15% av normalt. Några faktorer som snabbar på detta är:

  • Brist: på vitaminer och mineraler i maten
  • Obalanserad kost: Vi behöver en balans mellan mängden protein, fett och kolhydrater. Enzymer är själva protein som behöver byggstenar för att tillverkas
  • Åldrandet: Förmågan att producera enzymer minskar hos nästan alla med tiden
  • Hur man äter: Snabba stressade måltider där man inte tuggar tillräckligt
  • Tuggummi: Lurar kroppen att producera enzymer när det inte behövs
  • Infektion: bakterier som helicobacter pylori  kan skapa inflammation i magsäcken, hämma syraproduktionen och aktiveringen av enzymer.

Hur många gånger tuggar du?

När jag berättar att jag ofta kan tugga 60-70 gånger innan jag sväljer maten så brukar jag få lite konstiga blickar. De flesta kommer knappt upp i 20 tuggningar. Men man brukar säga att maten bör tuggas minst 30 gånger för att sönderdela den tillräckligt, helst mer. Sen beror det så klar på vad man äter. Man behöver inte tugga filmjölk lika mycket som en seg köttbit.

Tuggandet är det första steget för att bryta ned maten. I munnen sönderdelas maten av tänderna men även av saliven som innehåller amylas som startar nedbrytningen av kolhydrater. Desto längre maten befinner sig i munnen desto mer hinner den sönderdelas och smältas redan där.

Är man van vid att tugga få gånger och snabbt skölja ned med vatten kommer större bitar ned till magsäcken. Större bitar kräver mer jobb och mer enzymer för att brytas ned. Vår förmåga att tillverka enzymer är inte oändlig och minskar med tiden i takt med hur mycket som produceras. Risken ökar också att maten inte bryts ned tillräckligt mycket för att all näring ska kunna tas upp.

Matsmältningen skyddar mot parasiter och bakterier

Ytterligare en viktig orsak till tugga ordentligt och stärka matsmältningen är för att förhindra infektion av någon elak bakterie eller parasit från maten. Det gäller särskilt om du är utomlands och äter mat som tillretts i ohygiena miljöer.

Tuggandet i kombination med den sura och frätande magsyran är kroppens främsta försvar mot att bli förgiftad av dålig mat. Det flesta har nog någon gång blivit magsjuka efter att ha ätit dålig mat och vet hur hemskt det kan vara. Stärk matsmältning i första hand genom att tugga ordentligt och i andra hand med tillskott av enzymer och magsyra.

Hur återställer man matsmältningsenzymerna? 

För den som kände igen symptomen i början av artikeln och ofta har besvär med gaser, uppblåsthet eller generellt dålig matsmältning är det ofta ett bra test att prova tillskott av enzymer.

Med de flesta av mina klienter jag behandlat på Magkliniken har jag med goda resultat använt tillskott av enzymer som en del i behandlingen. I många fall minskar gaser och uppblåsthet direkt eller inom en vecka. Det finns flera olika märken av enzymer att välja mellan som har olika för- och nackdelar.

Kombinationstillskott

Ergozyme matsmältningsenzymer

De som brukar vara mest effektiva innehåller både enzymer, saltsyra och galla så som i Ergozyme. Det innehåller även ett stödjande örtkomplex för matsmältning samt aloe vera. 

Enbart Enzymer

Har man problem med halsbränna eller är extra känslig för olika hälsopreparat kan tillskott av saltsyra eller någon annan ingrediens bli för starkt. Då brukar det vara bättre att tillföra enbart enzymerna så som i Helazym

Enbart Saltsyra

Vet man istället att man enbart har brist på  magsyra kan man tillföra just det med hjälp av ett tillskott som Digest. Det bör tas i mitten eller slutet på måltiden när det finns gott om mat i magsäcken att blandas med. Bör inte användas om du använder syrahämmande läkemedel.

Användning 

½-2 tabletter Ergozyme till dagens större måltider
Börja med ½ om du har en extra känslig mage, annars med 1. Har du inflammation i magsäcken, halsbränna eller tar syrahämmanade läkemedel är helazym ett bättre alternativ.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han tagit emot klienter med envisa magbesvär som redan testat det mesta. Hans mål är att samla och dela de bästa metoderna för att balansera krånglande magar. När han inte skriver om maghälsa hittas han förmodligen mediterandes eller tränar.

  • Ami skriver:

    Hej!Kan man prova både enzymer och magsyra samtidigt eller ska man börja med det ena?
    Mvh Ami

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Ami!
      Man kan prova båda samtidigt. Om man har tillräckligt med magsyra så kommer man märka det när man tillsätter extra genom en varm eller lite obehaglig känsla i bröst eller hals. Då behöver man alltså inte extra magsyra.

  • Stinta Ekholm skriver:

    Hej! Om man är magsäcksopererad så har man ju ingen magsäck alls, och saknar alla magsafter. Efter att ha varit opererad i elva år så börjar problemen komma och jag har funderat på att börja med matsmältningsenzymer. Men jag äter ju ca 5-6 gånger per dag, hur många tabletter kan man ta egentligen? Eller tar man endast tabletterna vid ett par av måltiderna?
    Hoppas att ni kan svara på min fråga 🙂
    Mvh
    Stinta

    • Anonym skriver:

      Hej Stina!
      Det låter som att det kan vara värt att testa extra enzymer för matsmältningen i din situation. Testa att börja med en tablett, om det inte det för någon skillnad så testa en till. Desto större måltid desto större behov av enzymer. Så behovet kan alltså vara olika mellan frukost, lunch, middag och mellanmål beroende på hur mycket du äter.

      Hoppas att det kan hjälpa!
      Mvh
      Anton

  • Luise skriver:

    Hej
    Går det att äta om man ät laktosintolerant?

    På förhand Tack :o)

    • Luise skriver:

      … ”om man är laktosintolerant” … vilja jag skriva :o)

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Luise, det går absolut att äta om är laktosintolerant. Det innehåller även enzymet laktas som bryter ner laktos så det kan ofta göra att du kan äta en viss mängd mjölkprodukter utan att få besvär av laktoset.

  • S skriver:

    Hej! Det står att tabletterna innehåller örtextrakt, går det att äta tillsammans med fluoxetin, antidepressiva?

    • Anton Hansson skriver:

      Hej! Det är örtextrakt som kan stödja matsmältningen. Jag har inte hört något om att de inte skulle kunna tas samtidigt som man äter antidepressiva läkemedel.

  • Anita Petersson skriver:

    Hej…jag har en Ulcerös Colit diagnos som hållt sig lugn länge nu och och tar varken Acacol eller Pentaza för tillfället. Jag har också bråck på övre magmunnen och får ofta väldigt ont i bröstet, särskilt på nätterna. Tycker inte syrehämmande medicin hjälper längre och börjat trappa ut den.

    . Förutom att tanka på vad jag äter och dricker undrar jag om dessa magenzymer kan vara något alternativ?

  • Anna skriver:

    Mycket intressant läsning! Jag blir jätteröd i ansiktet av aloe vera, kan jag äta de här tabletterna endå? Såg att de innehöll aloe vera.

    Sedan är det så att jag undrar om ens kropp kan överproducera magsyra som kompensation för brist på enzymerna? Jag har sura uppstötningar och mycket syra verkar det som men endå problem med väldigt gasig mage, lös avföring, magont, trötthet etc. Det verkar bli bättre när jag äter väldigt snäll mat som tex. fiskbullar och inlagd potatis.

    Tack på förhand!

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Anna!
      Omdu blir så röd i ansiktet av aloe vera bör du nog välja ett annat märke. Helazym är ett alternativ.

      Sura uppstötningar kan beror både på överproduktion och brist på magsyra. Den viktigaste faktorn är hur väl den nedre magmuskeln kan hålla tätt. Jag är osäker på om enzymbrist kan leda till överproduktion av magsyra.

      Väldigt bra att äta en snäll kost som du beskriver. Ett bra första steg på vägen mot lugnare mage.

    • Christina skriver:

      Hej! Jag köpte matsmältningsenzymer för att testa då jag har lidit av halsbränna i ofantligt många år. Det fungerar naturligtvis med basisk kost, men jobbigt att behöva tänka på, när man t.e.x äter ute. Matsmältningsenzymerna har förändrat mitt liv!!! Jag tar dubbeldos till frukosten och sedan 1 st till varje måltid. Ingen halsbränna, inte ens när jag lägger mig ner.

    • Anton Hansson skriver:

      Kul att höra Christina! Alltid roligt när så enkla lösningar kan göra en sådan skillnad.

  • Anna skriver:

    Ps. Undrar också om det stämmer att man har dålig matsmältning om ens naglar vertikalt ”randiga”? Att det liksom finns vertikala linjer/stråk?

    • Anton Hansson skriver:

      Ja det verkar som att dålig matsmältning kan vara kopplat till vita ränder på naglarna. Något jag själv också såg stor skillnad i när jag för många år sedan fixade mina matsmältningsproblem och kosthållning.

  • Anton K skriver:

    Hej! Jag undrar när man skall ta ett enzymtillskott, före, medans eller efter måltid? Eller spelar det ingen roll?

    • Anton - MagKliniken skriver:

      Hej Anton! Tar man enzymtillskott som dessutom innehåller HCL betain (likt magsyra) så är det bra att ta några få tuggar av maten första så att det finns något att jobba med när tabletterna löses upp i magsäcken. Ergozyme innehåller HCL betain.

  • Ami skriver:

    Kan små barn äta dessa enzymer. Dottern är 6 år och klagar en del över sura uppstötningar. Har i alla år oftast varit lös i magen, gulaktigt, pösigt, illaluktande så nåt är det ju som kroppen vill bli av med. Testad för gluten och diverse annat, även parasiter, laktos mm för några år sen utan att det syntes nåt. Ska kollas igen, men upplever att sjukvården sällan kollar intoleranser som inte är celiaki och laktos.
    Hälsningar Ami

    • Henrietta Bruun skriver:

      Har man tagit blodprovet: Pankreasamylas på dottern? Det låter som hon har för lite av enzymer från pankreas. Celiaki syns inte alltid på de blodprover som tas – enda säkra sättet är att ta biopsi på tarmen.

  • Anton - MagKliniken skriver:

    Hej Ami,
    det finns en risk att dessa enzymer skulle kunna vara för starka för dottern. Helazym är ett annat märke som innehåller andra enzymer och inget HCL betain vilket gör det mildare. Finns att beställa på samma sida som ergozyme i artikeln.

    Låter helt klart som att det är något i hennes mage/tarm som strular när avföringen under lång tid varit lös, gulaktig och pösigt. Ofta är kosten den viktigaste faktorn att börja med.

  • Marcus skriver:

    Hej, efter att jag opererade bort gallblåsan har jag fått problem med tarmarna, problem på nätterna när magen ”startar” igen efter sömn, gaser, trötthet illamående och rapar samt frossa efter varje måltid.
    kan.
    Jag har testat alla IBS preparat och omeprazol, utan något resultat alls.
    Kan det vara ett matsmältningsproblem nu när galla inte pumpas fram vid rätt tillfälle ?
    Vilket enzym ska jag testa ?

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Marcus, det skulle kunna vara ett matsmältningsproblem ja. Börja med att testa ergozyme som rekommenderas i artikeln. Den innehåller extrakt av oxgalla, vilket är precis det din kropp inte längre kan skicka ut i stor mängd till måltider när du tagit bort gallan. Utan gallblåsan som kan förvara gallan från levern så droppar det ett stadigt litet flöde ner i tarmarna. Då är det rätt vanligt att få svårare att bryta ned fett.

      Så jag föreslår att du börjar med att testa ergozyme och ser om det hjälper.

  • Nena skriver:

    Hej! Jag undrar om det fungerar att blanda ett preparat med enzymer och hcl och ett utan (som helazym). Känner ibland av de symtom som beskrivs ovan (värmekänsla i bröstet/strupen) och tänker att då kanske något mildare som helazym vore bättre. Tror att det beror på typ av måltid?! Men som sagt, kan man växla mellan dess preparat?

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Nena!
      Ja om du känner en värme i bröstet på ett obehagligt sätt när du tar ergozyme så kan kan det vara bättre att använda helazym. I alla fall vid mindre måltider. Sen kan man använda digest som är bara HCL (typ magsyra) vid större måltider vid behov. Räcker ofta att börja med en halv tablett av digest.

      Med helazym är absolut ett bra alternativ till ergozyme.

  • Åsa skriver:

    Hej har problem med gasig mage och magknip efter måltid
    Får även bitar av osmält mat i avföringen är sur i magen till och från
    Skulle dessa kunna hjälpa?
    Kan man bara börja ta dom och hur ?
    Eller rekommenderar du någon annan sort?

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Åsa!
      Det låter som att din matsmältning inte fungerar på topp. Ergozyme som jag tar upp i artikeln hade jag rekommenderat att testa i första hand. Ett annat bra tillskott är även helazym.

      Lycka till!

    • Anton Hansson skriver:

      Du kan börja ta dem direkt till måltid. Börja med 1 och öka till 2 eller 3 om det inte ger tillräcklig effekt.

    • Åsa skriver:

      Om det inte är det som är felet är det skadligt att ta dom?
      Finns det biverkningar ?
      Ska jag testa dessa eller den andra sorten?
      Med vänlig hälsning, Åsa

    • Åsa skriver:

      Hej i gen om det inte beror på det är det då skadligt att prova dessa och efter hur långtid får man effekt
      Finns det biverkningar?
      Ska jag köpa dessa eller den andra sorten

    • Anton Hansson skriver:

      Det är väldigt få som får någon stark biverkning. Om det är så att man inte behöver något tillskott av magsyra och är känslig mot det så kan man uppleva lite brännande eller obehaglig känsliga i halsen. Men det är tillfälligt och kan ofta neutraliserad snabbt med mycket vatten eller ännu snabbare med lite vatten + 1 tsk bikarbonat i.

      Det finns en fördel med detta och det är att man då fått reda på att man förmodligen inte har någon brist på magsyra. Då är det bättre med ett tillskott som helazym som inte innehåller saltsyra(typ magsyra).

  • pernilla skriver:

    jag behöver inte ett enzym med saltsyra, tänkte prova helazym men läste dock att man absolut inte ska ta det om man är allergisk mot penicillin vilket jag är, vad kan man då ta för enzym som tar både kolhydrater,fett och protein?

    • Anonym skriver:

      hej igen.hoppas du snart kan ge mig ett svar, vill gärna börja prova något mot min kassa mage men vet inte vad för sort jag ska prova med tanke på att jag inte tål penicillin,att helazym inte va bra va ju för att det framställdes av några svampar så jag hoppas du har något tips som inte är det och inte heller saltsyra.

    • Anton Hansson skriver:

      Hej, om du inte tål helazym eller är allergisk mot penicillin så vet jag inte vilka enzymer som skulle vara bäst.

      I ditt fall hade jag börjat med äppelcidervinäger och som stimulerar matsmältningen lite gran. 1-6 tsk i vatten 10 min innan måltid.

    • Anonym skriver:

      menar du att alla enzymer på marknaden innehåller dessa svampar?

    • Henrietta Bruun skriver:

      Det finns preparat som framställs av pankreas från gris =) Finns på recept och säkert även på fria marknaden även.

  • Kristian skriver:

    Hej,har besvär här med diarré och gaser efter att jag använt antibiotika. Är då denna ergozyme det bästa att använda? Och för hur länge? Man vill ju inte bli beroende av något,hur ofarligt det än är. Sen,en grej när det ges tips,vilket ju alltid är bra,så är det nästintill alltid så att det inte sägs var man kan få tag på den medecinen i fråga. Man kanske inte behöver vara detektiv iofs men det skulle uppskattas med lite info om vart och hur mycket sas..

    • Henrietta Bruun skriver:

      All antibiotika slår ut tarmens goda bakterier. Då behövs probakterier av olika sorter. Det enklaste du har att köpa finns i mataffären i form av t ex Bifilos mm i mjölkhyllan =)

  • Kristian skriver:

    Hej,har besvär här med diarré och gaser efter att jag använt antibiotika. Är då denna ergozyme det bästa att använda? Och för hur länge? Man vill ju inte bli beroende av något,hur ofarligt det än är. Sen,en grej när det ges tips,vilket ju alltid är bra,så är det nästintill alltid så att det inte sägs var man kan få tag på den medecinen i fråga. Man kanske inte behöver vara detektiv iofs men det skulle uppskattas med lite info om vart och hur mycket sas..
    Tack på förhand.
    Med vänlig hälsning

    krical@Hotmail.com

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Kristian,
      När man fått magbesvär efter en antibiotikakur brukar det viktigaste tillskottet vara probiotika. Goda bakterier att fylla på till tarmen. Du kan söka på sidan efter probiotika för att hitta artiklar om det och vilket tillskott jag rekommenderar. Ergozyme kan också vara till hjälp. Det finns länk och knapp du kan klicka på för att komma till bra sidor där man kan inhandla det.
      Lycka till!

  • Annica skriver:

    Hej! Jag har börjat testa Ergozyme och har en fundering.

    Tabletterna är såpass stora att jag inte kan svälja de hela. Är det ok att tugga tabletterna? Om inte kan man lösa det på något annat sätt.

    På förpackningen står det att rekommendationen är max två per dag, men det är alltså ok att ta fler vid större måltider och så?

    Tänkte även komplettera med någon probiotika.

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Annica!
      Tråkigt att ergozyme är svåra för dig att svälja, man ska nämligen inte tugga på dem. Att dela dem med kniv och sen svälja i mindre bitar borde gå bra.
      Börja alltid med endast 1 tablett och öka vid behov. Så länge inga biverkningar upplevs brukar det inte vara något problem att överstiga 2 tabletter/dag. Skulle man några biverkningar komma vid högra dos så bör man sänka dosen.

    • Anonym skriver:

      Tack för svar. Jag har tuggat tabletterna

      så det kanske är därför de inte fungerar jättebra för mig. Får testa att dela tabletterna istället. Borde väl fungera bra att svälja ner med tex yoghurt? 🙂

  • Anonym skriver:

    jag har stora problem med rapningar utöver de utöver det vanliga ,ofta och länge är det matsmältning,lite hård mage tack på förhand.

  • Inga skriver:

    Jag har morb. Crohns och har precis genomgått en peniccilnkurr Nu tar jag probiotika men magen magen är i uppror. Kan jag även ta ergozyme? Jag medicinerar inte mot Crohns.

  • Anonym skriver:

    Kan man ta dessa om man är gravid?

    • Anton Hansson skriver:

      Jag känner inte till några särskild biverkningar för gravida och det finns inga varningar på tillskottet så det ska inte vara någon fara.

  • Maria skriver:

    Hejsan
    Min son är 3 1/2 och har återkommande ont i magen o får sämre aptit, ibland sura uppstötningar verkar det som/ rapar och bajset är alltid löst/poröst gulaktigt med osmält mat. Han dricker havremjölk istället för komjölk. Jag försöker hålla nere gluten och han får aldrig raffinerat vitt socker. Äter inte heller kött hemma bara på dagis. De har gjort avföringsprov o klämt på magen utan att hitta något konstigt. Vad tror du, skulle man kunna prova med tillskott av enzymet, probiotika etc. Fast han är så liten? Isåfall vad rekommenderar du?

    • Anton Hansson skriver:

      Probiotika kan han testa, även syrade grönsaker som surkål eller syrade morötter är bra där. Börja i så fall med max 1 tsk. Att maten är lös och osmält beror förmodligen mer på att det är något som irriterar tarmen så att den försöker eliminera det så fort som möjligt. Då hinner den inte suga upp lika mycket vätska eller smälta maten fullt ut. Tveksamt att det beror på brist på enzymer där. Låter som att kan fått i sig någon infektion, samtidigt så visade avföringsprovet inget.

  • Åda skriver:

    Hej har köpt ergozyme för att testa då jag ofta är bubblig och sur i magen efter måltid
    Sant har osmält föda i avföringen
    Men hur ska jag ta dessa tabletter ska de tuggas eller sväljas hela står inget på burken
    Hur ska jag dosera dessa
    Med vänlig hälsning, Åsa

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Åda,
      Ergozyme sväljs hela med vatten och ska aldrig tuggas. Börja med 1 till din största måltid. Du kan ta den både strax innan, under eller i slutet på måltiden. Men börja gärna med att ta den i slutet på måltiden. Så länge det inte ger några biverkningar så kan du ta den tidigare.
      Du kan sen även testa att öka till 2 tabletter så länge det gick bra med 1 och se om det verkar förbättra effekten.

    • Åsa skriver:

      Hej igen vad kan det ge för biverkningar med enzymen

    • Milada skriver:

      Hej Anton!

      Kan man ta fler än 2?

      Min andra fråga. Skulle du rekommendera att ta priobiotika på kvällen? Spelar det roll NÄR man tar de?

      Toppen hemsida!

    • Anton Hansson skriver:

      Tar man fler än 2 Ergozyme till måltider så ökar risken för att det kan bli för starkt och orsaka någon biverkningar. OM man har en ordentligt nedsatt matsmältning och upplever att vissa symptom minskar av 2 kapslar utan biverkningar så kan man testa att öka dosen till större måltider och se om det minskar besvären ytterligare.
      jag tror inte det spelar någon större roll när man tar kapslar med probiotika. Så länge kapslarna är gjorda för att inte lösas upp i magsäcken utan först i tarmen så att det överlever resan dit.

  • Lisa skriver:

    Hej, jag har under 1 års tid haft problem med magen. Jag är gasig och ha kraftiga diareér efter jag ätit. Har varit hos läkaren ca 5 gånger och gjort massvis med prover och dem kan inte se att något är fel. Jag har provat äta laktosfritt och inte heller de hjälper. Nu vänder jag mig till dig för och se om du har något förslag på vad jag kan göra? tacksam för svar, helst på mail. Med vänlig hälsning, Lisa

  • Helene Aastrup Samuels skriver:

    Hej! Jag fick väldigt lätt blåmärken, prövade att äta stor dos vitaminer och mineraler och de försvann. Tänker att det är näringsbrist trots att jag äter bra mat. Är laktosintolerant, tål inte alkohol och har haft problem med gaser sedan många år. Sedan ca sju månader får jag klåda på kroppen några timmar efter jag ätit, mest på kvällen och natten. Inget utslag på glutentest, undviker ändå gluten. Då jag äter hemma, lite fisk, kyckling och grönsaker, havregryn, bär, frukt, blir det mindre eller ingen klåda. Har uteslutit paprika, tomat, chili, nypon, peppar.
    Är det ”läckande tarm” jag har? Ska jag ta enzymer? Får nästan aldrig ont i magen eller sura uppstötningar.

    • Anton Hansson skriver:

      Bra att du redan gjort några positiva förändringar. Som nästa steg skulle du kunna testa en rotationsdiet för att börja identifiera om det är vissa livsmedel du inte tål. Trots att det vara är nyttiga livsmedel du äter. Du skulle även kunna testa en Histaminintolerans – orsak till magbesvär, hudutslag och huvudvärk?låg histamindiet i en vecka och se om det minskar besvären.
      Om du inte redan testat att använda matsmältningsenzymer så brukar de också kunna hjälpa.

  • Jemo skriver:

    Hej. Intressant läsning. Jag behöver hjälp helt klart…. Vet bara inte vart jag ska börja. Så här är det…
    JAg har varit överviktig under större delen av mitt liv. (är nu 43) ätit levaxin länge. gick upp mer i vikt. av dem eller för att jag tröståt – jag vet inte. värk i hela kroppen, nacke knä ländrygg. Diskbråck och diskförskjutning. frontalkrock 2009, singelolycka, resultat ännu mer nackvärk. alvedon, diklofenak, naproxen mm mm. varje dag.

    2011 gjorde jag en gastric bypass. gick ner från 169 till 60. fick inte stopp på det. men tvingade mig att äta mer. började stabilisera mig.må bättre. blev sambo. hamnade relativt snart återigen i situationer som gjorde att jag blev mer deprimerad. värken återkom.

    äter Venlafaxin – antidepretionsmedicin. Mår bättre. Värken går upp och ner i kroppen, handleder, nacke rygg, bäcken. väger nu 90… tröstäter igen. magen orolig. gaser luft som jag måste skaka upp eller ner. rapar. fiser.magkramper i tarmarna. bajsar ofta ”fluffigt bajs” som vispad grädde. oljigt bajs. Få ofta dumping. bajsar flertal gånger om dagen. inte alltid mycket mängd.
    Mitt hår växer snabbt men tappar det hela tiden.
    Får ganska ofta kramp i fötter och vader och framsida vad.

    tabletterna jag äter dagligen är venlafaxin, levaxin, b12, järn, multivitaminmineral, b-komplex, (alvedon vid behov. äter helst inte värktabletter längre, vill känna vart jag har ont och försöka motverka det med rätt hållning och träning istället, tränar dock ytterst lite)

    oj oj. finns det någon räddning för mig? Några råd? Ska jag ändra helt eller byta ut något? Tacksam för allt ni kan säga eller råda.
    mvh Jemo

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Jemo!
      Det var många utmaningar att försöka hantera. I komplicerade och omfattande fall som det du beskriver så finns det sällan några genomvägar utan enda lösning är ofta en total omläggning till sunda livsstilsvanor gällande kost, stresshantering, matsmältning, träning, sömn och ta tag i känslomässiga trauman och låsningar. Som du förstår är det här mycket ta upp i en kommentar. Mitt bästa tips är att du tittar på magklinikens online kurs online på 8 veckor. Den ger ett komplett program som vägleder dig steg-för-steg genom de viktigaste områdena att åtgärda för att börja balansera magen. Följer du det strikt så är jag övertygad om att du kommer att ha en helt annan hälsa efter 8 veckor.

  • Milada skriver:

    Toppen hemsida! Allt är så intressant!

  • Milada skriver:

    Anton. Kan man ta Ergozyme och Digest tillsammans? Vad händer när man tar dem tillsammans? Har svårt att smälta min mat och får uppstötningar direkt efter maten samt uppsvullnad/gaser. Tack!

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Milada,
      Ja det är möjligt att ta ergozyme och digest tillsammans. Har man stor brist på magsyra så kan det vara en bra ide eftersom man inte bör ta mer än 2 tabletter Ergozyme per måltid. I viss fall tillför dessa inte tillräckligt med HCL magsyra för att täcka upp eventuell brist. Har du testat Ergozyme eller digest för sig själv först? Vilken effekt hade de i så fall, märkte du någon skillnad i symptom och uppstötningar?

  • Birgitt skriver:

    Hej! Jag har haft problem med magen i många år, och ätit esomeprosol länge, men tycker inte det hjälper, fick tips att börja med ensymer. Har mycke gas å svullen mage som följd, mår allmänt dåligt! Vid en operation togs det bort en bit av tjocktarmen, efter det är min mage förstoppad, men som sagt nu sista tiden har jag märkt att en del mat kommer ut osmält. Har du nåt råd till mig? Tack!!

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Birgitt!
      Tyvärr är det vanligt att få en försämrad matsmältning när man neutraliserar eller hämmar magsyran med hjälp av preparat så som esomeprazol. Om du inte upplever att det hjälper så kan det vara värt att diskuterat möjligheten att börja fasa ut esomeprazol med din läkare och se om det hjälper. I kombination med att du stärker matsmältningen. Jag tar upp flera bra tips för detta i följande artikel om matsmältningen.

  • >