Första rådet för bättre hälsa och lugnare mage? | Magkliniken

Första rådet för bättre hälsa och lugnare mage?

Av Anton Hansson

Vad är en av de viktigaste vanorna för att magen och hälsan ska fungera på topp? Som är en av de enklaste och billigaste förändringarna du kan göra? 

Drick tillräckligt med vatten!

Intressant fakta om vatten:

  • Det sker cirka 10 miljarder reaktioner i kroppen varje sekund och varenda en av dem är beroende av vatten.
  • Vi består av ungefär 70% vatten.
  • Lätt uttorkning så som 1-2% vattenförlust kan leda till förstoppning, sämre humör, mindre energi och fokus, sömnsvårigheter samt försämrad idrottsprestation för att nämna några.
  • Vattenförlust på mer än 15% är ofta dödligt.

Där har vi några bra orsaker till att dricka tillräckligt med vatten. Både för magen och hälsan men även för att hålla fokus och humöret på topp under dagen.

En annan viktig funktion som vattnet har är att skydda oss mot gifter. Tack vara civilisationens framväxt är vår miljö idag mer förorenad än någonsin. Detta gör att vi hela tiden utsett för mer gifter både från maten vi äter, luften vi andas, miljön vi vistas i samt vattnet vi dricker. Ett av kroppens effektivaste sätt att handskas med alla dessa gifter är att späda ut dem med vatten så att koncentrationen av gifter blir mindre är där med mindre farligt.

”The best Solution to Polution is Dilution” som det heter på engelska.

Man kan hävda att våra förfäder inte gick runt med vattenflaskor hela tiden och tog små klunkar och ofta tvingades gå långa perioder utan att dricka vatten och att vi därför inte heller behöver göra det. Dock var inte miljön de levde i förgiftad på samma sätt som idag och behovet av att kontinuerligt rensa ut dessa gifter genom att späda och transportera ut var mycket mindre.

Hur vet man om man är uttorkad?

Är du torr i munnen är du definitivt uttorkad. Är färgen på kisset gult är du också uttorkad. Det ska vara genomskinligt eller endast lätt ljusgult.

Förstoppning: Uttorkning är utan tvekan en viktig faktor till att så många är förstoppade idag. När kroppen är uttorkad försöker den återvinna mer vatten olika delar. Den kommer tidigt att ta vatten från tarmarna vilket gör att avföringen blir kompaktare och svårare att pressa fram.

Magsår: Även slemhinnan i magsäcken torkas ut. Detta gör att dess skyddande hinna mot de frätande magsafterna blir mindre. Något som kan leda till frätskador på insidan, vilket ger magsår. Om du lider av magsår så testa först att dricka mer vatten innan du tar läkemedel som ska minska magsafterna, vilket inte alls behöver vara själv problemet.

Humöret: Även hjärnan är en av de delar som tidigt drabbas av uttorkning vilket påverkar våra mentala förmågor.

Hur mycket vatten bör man dricka?

Så hur mycket bör man dricka? Det kommer så klart att variera från person till person men en riktlinje att starta från är att ta sin vikt och multiplicera med 0,033. För någon som väger 70 kg blir detta 70 x 0,033 = 2,3 l/dag. Har man svårt att dricka mycket vatten behöver man inte börja dricka så mycket från början. Försöka istället dricka ett glas mer varje vecka och jobba dig upp.

Det är också värt att nämna att vårat kranvatten tyvärr inte är så rent som man skulle kunna önska. Även om det är bättre än många andra länders hittar man trots detta ibland, läkemedelsrester, tungmetaller, kemikalier, parasiter, bakterier och andra gifter i vårat kranvatten. Därför är det en bra ide att fundera över att använda en vattenrenare för att få vatten som verkligen renar oss istället för att ge ännu mera gifter.

Eftersom vatten har sådana starka positiva effekter, är så enkelt att dricka mer av samt nästan gratis är det mitt första råd att ge till någon som vill bli kvitt sina besvär.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

>