Risker med förstoppning – vad kan de leda till? | Magkliniken

Risker med förstoppning – vad kan de leda till?

Av Anton Hansson

Lider du av förstoppning? Då är du inte ensam. Att vara hård i magen är mycket vanligt och drabbar en stor del av befolkningen. Det anses normalt att tömma tarmen 3 gånger i veckan till 3 gånger om dagen. 

More...

Så finns det några risker med förstoppning? Kan det bidra till andra besvär eller vara farligt, mer än att man kan blir lite hård eller spänd i tarmen? Ja vad händer om man glömmer bort att ställa in mjölken i kylen under två dagar? Det är en mjölk vi förmodligen inte vill dricka.

Jäser och förruttnar

På samma sätt börjar mat som ligger i våra tarmar jäsa och förruttna. I våra tarmar är det dessutom varmt och blöt vilket gör att de här processerna går snabbt.

Desto längre matresterna ligger där inne desto mer bakterier och gifter hinner bildas. De här gifterna kan med tiden irritera tarmens slemhinna och bidra till "läckande tarm", alltså att tarmen blir mer genomtränglig och inte längre kan filtrera ut alla gifter.

Då kan de ta sig igenom tarmen och ut i blodomloppet och belasta levern och kroppens immunförsvar. Ungefär som att det blir en propp i toalettstolen och vattnet och avföringen rinner över när vi spolar.

Det här kan bidra till en mängd olika besvär och sjukdomar.

Man funderar också över om det kan påverka den viktiga balansen av tarmbakterier som lever i tarmen.

Divertiklar - tarmfickor

Förstoppning kan också bidra till att divertiklar bildas, små fickor som pressas ut från tarmen. Det är ungefär som när man pressar en liten ballong mellan händerna så kan en bubbla skjuta ut mellan fingrarna dit luften pressas.

Om man är förstoppad och har mer välfyllda tarmar och därtill måste pressa hårt för att få ut det när man sitter på toa så ökar trycket.

Då kan det likt ballongen skjuta ut en bubbla, eller en ficka på tarmen som inte orkar hålla emot trycket. Magfickor är mycket vanligt bland personer över 40 år.

Magfickorna i sig är inte farliga. De kan dock bli inflammerade när jäsande och ruttnande matrester fastnar i fickorna. Om man sen är förstoppad så att tarmen fylls upp mer och töms mindre så blir det svårare att rensa ut matresterna från tarmfickorna.

Inflammationen kan sen sprida sig till närliggande delar och skapa blödning och/eller hål i tarmen.

2 vanliga symptom på divertikulit, inflammerade tarmfickor:

  • Smärta i buken, oftast nedre delen.
  • Försämrat välbefinnande.

Att pressa hårt när man sitter på toa är därför något man bör vara försiktig med om man vill undvika magfickor. Det verkar även som att brist på fibrer kan bidra.

Optimala eller normala tarmvanor

Man bör skilja på vad som är normala toalettvanor och vad som optimala toalettvanor. Den som tömmer tarmen endast 3 gånger i veckan anses inte vara förstoppad, men den går ju bara på toa varannan dag.

Det betyder att om man äter 3 stora mål och 1-2 mellanmål om dagen så hinner det samlas upp 6 stora måltider och 2-4 mellanmål i tarmen mellan varje tömning. Det blir rätt mycket matrester som ligger där inne på kö.

För att hålla tarmen så ren och frisk som möjligt kan det istället vara bra att sikta på optimala tarmvanor som innebär att:

  • Tarmen töms 1-3 gånger om dagen.
  • Korven glider lätt ut utan ansträngning eller större plask.
  • Man känner sig helt tömd.
  • Korven är fast med jämn slät yta.
  • Korven är brunfärgad och luktar inte illa.

Men vad händer om man är riktigt förstoppad och bara tömmer tarmen 1 gång i veckan? Då hinner det samlas 21 stora måltider och 7-14 mellanmål. Och allt ska pressas in i tarmarna. Inte konstigt om det då blir spänt, hårt och svårt att pressa fram.

När man tänker så känns det rätt självklart att det är förmodligen är viktigt att lösa upp sina problem med förstoppning om man vill prioritera sin hälsa.

Så vad är det som kan göra att man blir hård i magen? Det är framför allt vår livsstil, vad vi äter, dricker, hur vi stressar, tränar, tänker, sover och generellt mår som styr hur magen mår. Här är några viktiga orsaker:

Uttorkning:

När vi dricker för lite vatten blir kroppen uttorkad. För magen innebär detta att tjocktarmen kommer att försöka återvinna mera vatten från bajset för att återställa vätskebalansen.

Det blir då hårdare och kompaktare och svårare att pressa fram. Kroppen drar även vatten från slemhinnorna i magsäcken vilket kan leda till magsmärtor då det ökar risken att magsyrorna kan bränna igenom den skyddande magslemhinnan.

Kronisk stress:

Försämrar matsmältningen och bromsar tarmrörelserna som pressar avföringen framåt. Då går det långsammare framåt i tarmarna och mer rester hinner samlas och packas.

För lite fibrer:

Fibrer gör att avföringen får en större volym som är lättare för tarmarna att pressa fram. Brist på fibrer gör alltså att tarmarna måste jobba hårdare och det går långsammare fram.

För lite rörelse:

När vi rör på oss så spänner vi även bukmusklerna, vilket blir som en massage för tarmarna som hjälper till att pressa fram innehållet.

Dessa är alla livsstilsfaktorer som vi kan påverka. Det ligger alltså i våra egna händer om vi långsiktigt vill leva utan förstoppning. Varför inte starta dagen med 2 stora glas varmt eller rumsvarmt vatten och se om det hjälper?

Dagens fråga: Vad är dina bästa tips för att lösa upp förstoppning?

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

  • Lisa skriver:

    kan p-piller orsaka förstoppning?

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Lisa,
      p-piller kan påverka hormonnivåerna av t.ex. östrogen och progesteron i kroppen som i sin tur kan påverka tarmen och bidra till förstoppning.

  • Linda Åberg Luthman skriver:

    Äter Pronaxen och Citodon mot mina smärtor. Har nu problem med förstoppning. Har kunnat åtgärda det bra innan jag börjar med dessa piller.
    Samtidigt går jag runt med en tyngdkänsla i analen som gör ont, lurar mig själv och tror att jag behöver bajsa.
    Tar suppositer regelbundet då jag haft hemorrojder. Ibland fiser jag vätska från analen.
    Allt detta känns tröstlöst.
    Hur kommer jag tillrätta med detta?
    God Jul och Gott Nytt År!
    Linda.

  • >