Parasiter i mitt glas vatten? Nej tack… | Magkliniken

Parasiter i mitt glas vatten? Nej tack…

Av Anton Hansson

Jag läste precis om hur folk i Skellefteå misstänks ha drabbats av parasiten cryptosporidium från kranvattnet.

Man rekommenderar alla där att koka allt vatten man använder i en minut innan användning. 

För mindre än 6 månader sen drabbades även Östersunds kommun av cryptosporidium i kranvattnet. Det är sällan livshotande att drabbas så vida man inte har ett kraftigt försvagat immunförsvar.

De vanligaste symptomen verkar vara kraftig diarré men även buksmärtor, illamående, huvudvärk och feber.

Pi-IBS

Det finns också en risk att man utvecklar IBS symtom efter att man blivit infekterad och magsjuk av en parasit, så kallad post infectious IBS, PI- IBS. Även efter att den blivit eliminerad. Ibland går det med tiden över av sig själv men en del får bestående men.

Hur väl man återhämtar sig beror på många faktorer men de vanliga livsstilsfaktorerna till hälsa så som kost, stressnivå, sömn och rörelse är viktiga.

Det jag vill få fram med detta är att man inte alltid kan lita på att våra reningsverk ger oss det bästa kranvattnet. Jag tror att många känner sig rätt nöjda med att ha ett av de renare vattnen i världen. Tyvärr är standarden att jämföra med rätt låg.

Rent vatten i lagom mängder är en av de absolut viktigaste faktorerna för att våra magar, vår hälsa och vårt humör ska fungera på topp. Så trots att vi har ett bra kranvatten jämfört med andra länder finns det mycket mer att önska.

Parasiter är en fara och jag läste nyligen en artikel ur läkartidningen som menade på att smittandet av cryptosporidium även var kraftigt underdiagnostiserat. Det sker alltså mycket oftare än vad man tidigare trott.

Vattenrenare kan därför vara en mycket god investering. Både för att skydda mot parasiter men även mot alla andra gifter, tungmetaller, kemikalier och läkemedelsrester som cirkulerar i våra vatten.

Själv känner jag att jag sitter rätt säker mot nästa parasitutbrott med min vattenrenare som står här bredvid mig på bordet.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

>