FRÅGA: Dör de goda bakterierna i yoghurten av magsäckens frätande magsyra? | Magkliniken

FRÅGA: Dör de goda bakterierna i yoghurten av magsäckens frätande magsyra?

Av Anton Hansson

FRÅGA:

Hejsan,

Jag tar probiotikakapslar och har fått lära mig, samt att det ofta står i reklamen, att det ska vara kapslar med skyddande hölje. Som gör att de nyttiga bakterierna inte dör av den frätande magsyran i magsäcken och överlever till rätt ställe i tarmarna där de gör störst nytta.

Men hur fungerar då detta när det gäller yoghurt eller fil med tillsatta goda bakterier, de borde ju i så fall vara verkningslösa?


SVAR:

Det stämmer att bakterier vi får i oss via mat, goda som skadliga, dör när de utsätts för den mycket sura och frätande magsyran. Magsyrans främsta uppgifter är just att skydda oss mot skadliga bakterier och andra parasiter, samt att smälta maten. Men, det här skyddet är inte 100%.​

Olika bakterier har olika förmåga att överleva den frätande magsyran. De vanligaste bakteriesläktena i yoghurt, lactobacillus och bifidobacterium tillhör de mer tåliga och en del kan överleva hela vägen till tarmen.

Ytterligare en faktor som hjälper bakteriernas överlevnad är att mjölkprodukter kan buffra magsyran och tillfälligt minska dess surhet.​ Vilket ytterligare ökar chansen för en del bakterier att överleva.

En sista punkt att nämna är att det finns en del som talar för att även döda bakterier kan ha en viss positiv effekt för tarmen.​

Lactobacillus

Lactobacillus

Bifidobacterium

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

>