Fråga: Jag ska på bröllop och vill kunna njuta utan att helt förstöra min känsliga mage? | Magkliniken

Fråga:

Om en vecka ska jag på bröllop. Jag kommer försöka hålla mig borta från alkohol så gott det går men vill ju såklart kunna prova att äta det som serveras. Men förstör jag allt det jag byggt upp då nu när jag ätit bra och följt ditt program en månad som gjort magen lugnare?

Tacksam för svar!

Svar:

Jag förstår absolut att du vill kunna äta av det som bjuds på bröllopet. Här får du själv avgöra hur stor risk du är beredd att ta. Desto mer du unnar dig av sånt som kan trigga igång magen desto större är risken för just ett bakslag. Magbesvär från livsmedel är ofta tillfälliga och håller vanligtvis i sig i en eller några dagar.

Men det kan också ge besvär som håller i sig under flera veckor. Långvariga bakslag kan till exempel ske om man är intolerant mot gluten och äter det. Då triggas immunförsvaret igång till att vara extra vaksamt för att leta efter just gluten och denna ökade aktivitet kan alltså hålla i sig flera veckor. Ett annat exempel är om du överbelastar systemet genom att äta allt möjligt och får i dig flera olika livsmedel som kan irritera din mage. Samtidigt som du äter dig proppmätt och dricker alkohol. Lätt hänt på ett bröllop om man inte har tänkt igenom en plan innan sitter där och stirrar på alla läckerheter.

Samtidigt så tror jag inte att det ska vara några större problem att kunna ha kul och äta gott så länge du bara tänker till innan.

• Fokusera på de livsmedel som du vet brukar fungera bäst, samtidigt som du ändå unnar dig lite av det andra goda. Ex: fisk, fågel, kött, potatis, ris, kokta grönsaker.
  • Bli inte proppmätt. Ät långsamt, tugga mycket och länge, ta pauser och njut extra mycket av varje tugga. Det är mycket lättare att ta en extra portion om du äter upp fort och sitter och tittar på alla andra som fortfarande njuter av sin goda mat.
  • Ta med matsmältningsenzymer.
  • Ät mindre måltider innan (proteinrika som mättar) så finns det större utrymme för att kunna äta lite mer där utan att överbelasta matsmältningssystemet.
  • Var försiktig med alkoholen. Klarar du dig helt utan, strålande. Annars välj så rena sorter som möjligt utan kolsyra, eller häll upp och låt kolsyran försvinna innan du dricker.

Hoppas att tipsen kan vara till hjälp och ha det kul på bröllopet!