Problem med hemorrojder är vanligt, men för det mesta helt ofarligt. Samtidigt kan det ge jobbiga symptom som är mycket störande i vardagen. Som tur är kan de ofta behandlas snabbt med egenvård eller receptfria läkemedel.
Vad är Hemorrojder?
Minst hälften av alla vuxna uppskattas någon gång i livet få hemorrojder. Det uppstår när analkuddarna, små kuddar av bindväv och blodkärl i analkanalen, blir förstorade. Ofta märks det genom att man får besvär som analklåda, blod i avföringen eller sveda kring analöppningen.
Vanligtvis går det tillbaka av sig själva, men det är ändå bra att börja följa tips för egenvård så fort man upptäcker det. Så att man kan bli av med besvären så fort som möjligt och minska risken för att de förvärras till långvariga problem.
Symptom på hemorrojder
Det finns inre och yttre hemorrojder. De inre uppstår på insidan och är täckta av slemhinna, men kan ibland även synas utanför öppningen. Då kan man med fingrarna känna att något buktar ut ur rumpan. De yttre uppstår på utsida vid sidan av öppningen och är täckta av hud.
Vanliga symptom vid hemorrojder:
Det kan uppstå små sprickor intill hemorrojden vilket ofta är orsaken till att det svider. Att krystar hårt när man bajsar kan få hemorrojder att framträda.
Alla kan drabbas och man uppskattar att cirka 5% av befolkningen har det. Det är vanligare hos kvinnor och äldre men mindre vanligt hos personer under 20 år. Risken att utveckla hemorrojder är större hos:
Riskgrupper för hemorrojder
En viktig bidragande orsak till att man får hemorrojder är när trycket i blodkärlen i ändtarmen är högt. Gravida har en större mängd blod i kroppen samtidigt som den växande livmodern trycker på blodkärlen i buken.
Överviktiga har en större hydda som ger ett ökat tryck. Vid förstoppning behöver man ofta spänna sig och pressa på när man bajsar vilket likt de redan nämnde också ökar trycket och risken för hemorrojder.
14 huskurer för att bli av med hemorrojder?
Det finns mycket du kan göra på egen hand för att börja behandla dina hemorrojder. Ditt vätskeintag, diet, renlighet, rörelse och rätt salvor kan hjälpa till att lösa de flesta fall. Kom ihåg att det ofta kan ta ett antal veckor så ge inte upp i första taget.
1. Vatten
Förstoppning är en av de vanligaste orsakerna till hemorrojder. För att förebygga och behandla en hård mage är det enskilt viktigaste rådet att dricka tillräckligt med vatten och undvika uttorkning.
Drick 2 liter om dagen, örtte räknas också men inte drycker med koffein i då det är vätskedrivande. Genom att få fart på tarmen och göra avföringen mjukare blir det lättare att tömma tarmen och mindre tryck på ändtarmen.
2. Fiber
Tillräckligt med fiber i kosten är det näst viktigaste steget för att motverka en hård mage och hemorrojder. Ät mycket grönsaker och använd linfrön eller psylliumfröskal dagligen.
Passar bra i smoothies och gröt, eller lägg i ett glas vatten över natten och drick på morgonen. Tillräckligt med vatten är återigen extra viktigt när man ökar mängden fibrer. Annars kan det få motsatt verkan.
3. Magnesium (vid hård mage)
Det bästa kosttillskottet jag hittat för att mjuka upp och få fart på en förstoppad tarm. Magnesium så som Oxytarm drar till sig extra vatten in i tarmen och gör innehållet mjukare och lättare att tömma. Till skillnad från det flesta laxerande medel är risken för biverkningar låg, även om det tas under längre perioder.
Magnesium är också en av de vanligaste mineralerna att ha brist på, varvid tillskott ofta kan upplevas ha positiva effekter vid sömnbesvär och kryp i benen. En annan bra form av magnesium som också kan hjälpa är magnesiumcitrat.
Användning: börja med 1 tablett och öka gradvis tills avföringen har en lagom konsistens eller max 2 tabletter morgon och kväll.
4. Kyla
Att kyla ner hemorrojderna dämpar svullnaden och får dem att minska i storlek. Då blir det lättare att tömma tarmen. Kyla kan också snabbt lindra klådan och smärta. Lägg is eller en påse med frysta ärtor i ett rent tygstycke och håll mot hemorrojderna i 10 min.
Görs det flera gånger om dagen så hjälper det blodkärlen att dra ihop sig vilket får hemorrojderna att minska i storlek.
5. Håll inte emot behovet
Att tömma tarmen kan ofta göra ont när man har hemorrojder. Då kan det vara lockande att ibland hålla emot och skjuta upp tömningen. Tyvärr gör det att bajset blir hårdare och mer hinner samlas upp, vilket gör att nästa tömning blir ännu värre. Därför är det bättre att alltid gå så när behovet uppstår för att inte göra tömningarna värre än nödvändigt.
6. Slappna av och sitt inte för länge på toaletten
Desto mer du spänner dig och pressar för att tömma tarmen desto större tryck blir det på ändtarmen. Det irriterar och förvärrar hemorrojderna. Försök koppla av fullständigt och låt tarmen tömma sig ansträngningslöst.
Sitt inte heller längre än nödvändigt eftersom det också ökar belastningen på ändtarmen. Hoppa alltså över tidningen, boken eller mobilen, snabbt in, snabbt ut. Är man hård i magen kan det vara svårt, då gäller det att följa de andra råden för att mjuka upp tarmen först.
7. Använd en toalettpall
Att använda en toalettpall under fötterna för att ändra vinkel i höften underlättar tarmtömningen. Det påverkar hur tight en muskel spänner åt kring tarmen. Det är kanske inte så konstigt att den bästa positionen för att tömma tarmen är att sitta på huk som man göra i naturen. Så som vi gjort under tusentals år innan vi fick sköna toalettstolar.
Bara att luta överkroppen framåt när du sitter på toan kan underlätta till viss del.
8. Tvätta rumpan efter tömning
Det är viktigt att hålla rumpan ren för att det snabbare ska kunna läka. Efter varje tömning, tvätta försiktigt rent med ljummet vatten eller en mild, parfymfri tvål. Badda med vått papper eller spola försiktigt rent i duschen.
Använd kallt vatten för att få blodkärlen att dra ihop sig och minska i storlek. Se till så att det är helt tort genom att försiktigt trycka med papper snarare än att stryka.
9. Lugnande bad
Att ta ett varmt bad lindrar ofta smärta och klåda och hjälper blodkärlen att slappna av. 20 minuter i lagom varmt vatten är bra. Alternativt kortare sittbad 10 minuter 2 gånger om dagen.
Badda alltid försiktigt med handduk för att torka och smörj in med någon av de andra huskurerna efter.
10. Sitt på mjuk kudde
Att sitta länge på en hård stol trycker på de känsliga hemorrojderna och kan orsaka smärta. En mjuk kudde gör det lite mjukare för rumpan och kan minska belastningen och smärtan.
Sitt inte heller för länge och växla om möjligt mellan att sitta och stå på jobbet.
11. Trollhassel
En av de bästa huskurerna som ofta upplevt kunna lindra smärta, klåda och blödning från hemorrojder. Innehåller tanniner och oljor som verkar kunna dämpa inflammation, hjälpa huden att dra ihop sig och dämpa blödning.
Smörja in det inflammerade området med lite trollhassel regelbundet.
12. Olivolja
Bra för att öka blodkärlens elasticitet. Men även för att hålla igång tarmen. Få i dig minst en tesked eller mer om dagen och smörj försiktigt in externa hemorrojder dagligen.
13. Äppelcidervinäger
Äppelcidervinäger kan hjälpa mot flera olika magbesvär. För externa hemorrojder, doppa en bomullstuss i äppelcidervinäger och badda de som sticker ut. Det kan svida till först men smärta brukar sen minska snabbt och klådan gradvis minska.
För interna hemorrojder kan det hjälpa att dricka 1-2 matskedar utblandat i vatten om dagen. Gärna innan måltid för att även stödja matsmältningen.
14. Aloe Vera
Aloe vera är en medicinalväxt som används i tusentals år för olika åkommor. Den har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa vid irritation både för yttre behandling av hud och inre behandling av mage och tarm. Du kan testa att smörja in hemorrojderna med aloe vera gel regelbundet.
Det finns en mängd medicinalväxter som traditionellt använts mot hemorrojder. Bilden nedan visar många av dessa (engelska namn).
Där har vi 14 tips du kan testa hemma själv för att börja behandla dina hemorrojder. Men det är inte alltid som egenbehandling eller salvor räcker för att bli av med besvären. Om hemorrojderna blöder väldigt mycket eller är stora kan du behöva bli undersökt av en kirurg. Därefter finns det olika ingrepp för att eliminera dem.
Injektion: ett läkemedel sprutas in vid hemorrojderna som får blodkärlen att skrumpna ihop. När de inte längre får någon blodtillförsel försvinner de med tiden.
Gummibandsligering: principen är samma som vid injektion, blodtillförsel stryps vilket får dem att skrumpna ihop och trilla av med tiden. Men istället för läkemedel fästs ett gummiband runt hemorrojden som dras åt.
Operation: efter bedövning eller nedsövning skärs hemorrojderna bort. Såret får antingen läka av sig självt eller sys ihop. Under läkningsperioden är det viktigt att hålla såret rent och att bibehålla en mjuk avföring som inte sträcker ut huden för mycket när man bajsar.
Vilken metod som passar bäst skiljer sig i olika fall. Det finns fördelar och nackdelar med alla.
Läs mer och få ytterligare praktiska tips i denna artikel på wikiHow. Det finns även bra receptfria salvor och läkemedel man kan köpa på apoteket.
Har du egna erfarenheter eller tips så dela gärna med dig i kommentarerna nedan.
Verklingen bro
hej!
vad händer om man har en hemorrojd som behöver operation men man inte vill göra operation?
vad händer om man låter den vara ?
interesting
Hej jag har I 2 beckor ont I min rumppa när jag går ut på toletten de tar ont och när jag e färdig de svider och ta ont när jag står
Nej del int men kan jag får svart