Äppelcidervinäger - 7 läkande egenskaper för mage och hälsa

Äppelcidervinäger – 7 läkande egenskaper för mage och hälsa

Av Anton Hansson

Äppelcidervinäger är en gammal huskur som länge använts vid en mängd åkommor som övervikt, diabetes, högt blodsockret, surhet och toxiner. För magen kan den stödja matsmältningen och flera av de påstådda hälsoeffekterna har nu fått stöd i studier.

More...

Vinäger tillverkas i två steg. Pressad äpplejuice jäses för att omvandla sockret till alkohol. Med hjälp av särskilda bakterier omvandlas sen alkoholen till vinäger. Den huvudsakligen syran som bildas är ättiksyra som tillsammans med äppelsyra ger den sura smaken. Ättiksyran verkar kunna ha flera positiva effekter.

7 Läkande Egenskaper Med Äppelcidervinäger

Här kommer en lista på några av de starka positiva effekter som äppelcider verkar kunna ha. Allt från att döda bakterier och gå ner i vikt till att hjälpa mot hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Ett väldigt enkelt och billigt sätt för att stärka kropp och hälsa.

1. Antimikrobiell och bakteriedödande (1)

bakterie celler 2Den moderna medicinens fader, Hippocrates använde vinäger för att rengöra sår redan för 2000 år sedan. Det har ofta använts som ett milt men naturligt rengöringsmedel. Även vid nagelsvamp, vårtor och vissa infektioner kan det vara värt att testa äppelcidervinäger då dessa är vanliga besvär och bidragande orsaker till en krånglande mage.


2. Minskar riskfaktorer för hjärtsjukdomar

äppelcidervinäger hjärt kärlsjukdomarHjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken idag. Vinäger har i djurstudier på råttor visats kunna minska vissa av de riskfaktorer som är sammankopplade med hjärtsjukdomar. Det kan bland annat sänka kolesterol- och triglyceridnivåer (2). Ättiksyran i vinäger verkar kunna ha en blodtryckssänkande effekt (3).


3. Minskad risk för cancer?

äppelcidervinäger cancerTyvärr har inga studier på människor gjorts, men hos råttor och i cellprover har vinäger visats kunna döda cancerceller och minska tumörer (4, 5, 6). Dock kan inga säkra antaganden göras om vinäger har samma effekt i människor. Men resultaten är i alla fall lovande.


4. Stabilare blodsocker

äppelcidervinäger blodsockerInom hälsokretsar talas det ofta om vikten av att hålla blodsockret stabilt. Gi dieten bygger på det. När man äter snabba kolhydrater omvandlas de snabbt till blodsocker som ger en snabb höjning av blodsockernivåerna. Tyvärr följs det också av en stark sänkning av blodsockret. Så starka variationer upp och ned är inte bra för varken humöret, vikten eller hälsan.

Särskilt viktigt är det för de med diabetes. Äppelcidervinäger verkar kunna bidra till att hålla blodsockret mer stabilt så att det inte blir så stora toppar och dippar som gör en trött och seg.


5. Gå ned i vikt och bli slankare

äppelcidervinäger gå ner i viktI en intressant 12 veckors studie på överviktiga japaner gav tillskott av vinäger en tydlig viktnedgång (7). Deltagarna delades in i 3 grupper. Varje grupp fick en 500 ml dryck dagligen med antingen 30 ml, 15 ml eller 0 ml vinäger i. De två grupperna som fick vinäger fick en lägre kroppsvikt, BMI, underhudsfett, triglyceridnivåer och midjeomfång.

De olika grupperna åt ungefär lika många kalorier och tränade lika mycket.
30 ml (2 matskedar): gick ned 1,7 kg.
15 ml (1 matsked): gick ned 1,2 kg.
De är ingen enorm viktnedgång. Men med tanke på att det enda de gjorde var att dricka lite vinäger dagligen är det ett intressant resultat.


6. Stöd matsmältningen

äppelcidervinäger matsmältningÄppelcidervinäger är utmärkt för att stödja matsmältningen. Genom att stimulera magsäckens utsöndring av magsyra. En vanlig faktor till magbesvär eller dålig matsmältning är just för lite magsyra i magen. Genom att stimulera en ökad mängd blir också matsmältningen mer effektiv.

Blanda ½ tesked i ett glas vatten och drick 10-15 min innan varje måltid. Detta är en liten dos för att låta magen och smaklökarna vänja sig. Så länge det känns bra kan mängden gradvis ökas upp till 1-2 matskedar.


7. Minska surheten i kroppen och balansera pH värdet

äppelcidervinäger surhetRekommenderas ofta som ett stöd för att balansera surheten i kroppen. Även om vinäger i sig själv är surt så verkar det ha en basisk effekt på kroppen när det intas.  Syra-bas balansen är viktig för att kroppen ska fungera på topp.

Kroppen kan själv reglera sitt pH-värde. Men risken är att den motverkar surhet genom att sno mineraler från skelettet som har en basisk effekt. I längden kan det bidra till benskörhet.


Användning

½-3 tsk i ett glas vatten strax innan måltider. Börja med lägre dos och öka gradvis.
Vid halsbränna kan en del uppleva positiva effekter medan andra negativa.

Där har vi 7 anledningar till att testa äppelcidervinäger. Kom ihåg att kvalitet är viktig. Köp endast ett märke som är opastöriserad, ofiltrerad och ekologisk. Kung markattas äppelcidervinäger är bra.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

 • Katarina skriver:

  Hej!
  Jag har en fråga om äppelcidervinäger. Bör man inte ta äppelcidervinäger om man har IBS eftersom äpplen har hög FODMAP? Eller kan äppelcidervinäger hjälpa vid både matsmältningsproblem och IBS? //Katarina

  • Anton Hansson skriver:

   Äppelcidervinäger brukar generellt ha en positiv effekt vid IBS. Sen kan IBS bero på en mängd olika orsaker så det kommer alltid att vara individuellt. Men jag rekommenderar de allra flesta med IBS att testa just äppelcidervinäger och se hur det fungerar för dem. Många upplever en märkbar positiv effekt.
   Har du halsbränna så kan det både lindra eller förvärra beroende på orsaken till din halsbränna.

 • Carl skriver:

  Hej! Tänkte säga att det var intressant att läsa,
  men om t.o.m du särskriver(Cancer risk), så
  får det någonstans vara nog. Jag tänker börja säga till
  överallt jag ser dom felen.

  Äppelcidervinäger är kanon! Det har gjort underverk för min mage.

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Carl!
   Bra att du påpekar språkfel så att texterna kan bli korrekta. Att läsa mycket engelsk litteratur kan ibland bidra till felaktiga särskrivningar har jag märkt.

 • Birgitta skriver:

  Tack för tips med äppelcidervinäger. Haft besvär under tio år. Magen är mycket bättre.

 • Alexander Lindquist skriver:

  Hej köp Bragg äppelcidervinäger originalet från usa med the mother modern.

  Finns lite överallt just nu.

  Googla Bragg

 • Peter skriver:

  Kan man bli gasig i magen av äppelcidervinäger ?

 • Annica skriver:

  Hej!
  Hur stimulerar äppelcidervinäger magsäckens utsöndring av magsyra? Eftersom det har en basisk effekt i kroppen, och sänker pH:t?

 • Anders Berg skriver:

  Vad är det för fetter som dras ut ur kroppen av äppelcidervinäger?

 • >