FRÅGA: Soja, vete och mjölkprodukter för magen | Magkliniken

FRÅGA: Soja, vete och mjölkprodukter för magen

Av Anton Hansson

Hej Anton!

Jag är nu inne på min 7:e vecka i programmet och har börjat återföra livsmedel. Men undrar lite hur jag ska tänka när jag börjar testa att införa en större ”grupp” av livsmedel, tex soja eller vete. Soja kan ju vara alltifrån sojasås till alla olika typer av sojaprotein eller sojamjölk. Samma med vete. Något tips på i vilken ände en ska börja.

Undrar också och mjölkprodukter. Ska jag tänka att jag provar alla såna livsmedel laktosfria först, för att sedan (om jag vågar) testa med laktos längre fram?

Tycker också det kan vara lite klurigt att avgöra vad som är en bra ”startmängd” när jag inför någonting, beroende på vilket livsmedel det är. Så att det blir bra när jag sen dubblar. Har du någon måttstock på det här eller hur en kan tänka?

Slutligen undrar jag om du har några tips inför det stundande julbordet. ?

Har du några recept (i hänsyn till magen) och /eller har du något som en absolut bör undvika på julbordet, ur magsynpunkt?

Personligen har jag mest problem med mycket gasighet och att jag fortfarande blir bubblig och öm i magen eller att den eller tarmarna känns tunga till och från, trots att det är mycket bättre(!) med allt sen jag började programmet.

Tack för tips!

Julhälsningar,


SVAR:

Hej Julia,

Så här kan du tänka kring dina funderingar:

Soja: börja med sojasås med märket KINKKOMAN GLUTENFRI eller annan tamarisoja. Större mängder sojaprotein tror jag inte är bra att äta regelbundet. Men lite tofu eller sojabönor då och då kan du testa. Börja med max 50-100 gram.

Vete: testa en normal portion pasta eller vanlig smörgås. Du vill få en tydlig reaktion över om din mage fixar det bra eller inte. Sen är vetemjöl ett näringsfattigt livsmedel som ger besvär för många med magbesvär så det är en goda ide att inte göra det till en del av den dagliga kosten även i framtiden.

Mjölkprodukter: Om du testat laktosfria produkter tidigare utan att märka någon större skillnad så kan du direkt börja använda de vanliga mejeriprodukterna. Många laktosfria produkter innehåller tillsatser så som karragenan (E407) som också kan irritera magen och är man ändå inte känslig mot laktos så är det ofta bättre att använda vanliga.

Om man dock misstänker att man är laktosintolerant eller inte alls har någon aning så är det bättre att börja med laktosfri variant. Går det bra kan man senare testa vanliga varianter och se om det går lika bra. Kom då ihåg att laktosintolerans ofta är en mängdfråga. Alltså att lite laktos kan gå bra utan besvär men blir det för mycket så kan det ge besvär.

Jultips: här är en av mina artiklar med jultips

Gasighet och bubblighet: det finns en risk att även vissa livsmedel som äts mycket under 8 veckors kursen och elimineringsdieten kan ge vissa besvär. Om man ätit vissa livsmedel nästan dagligen kan det vara värt att testa att pausa de några dagar och se om det blir bättre. Ett exempel är kokosmjölk och kokosfett som en del är känsliga mot. Eller om man äter rött kött eller samma grönsaker varje dag.

Testa då att utesluta dessa i minst 3 dagar och se om det minskar symtomen. Fundera gärna igenom om du själv fått några misstankar om att något specifikt livsmedel kanske inte fungerar så bra för dig.

God Jul!

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

  • Anonym skriver:

    TOPPENSIDOR

  • >