Hur snabbt ska man äta? – Resultat av månadens undersökning | Magkliniken

Hur snabbt ska man äta? – Resultat av månadens undersökning

Av Anton Hansson

Hur snabbt ska man äta egentligen? Det kan definitivt ha en stor effekt för magens balans. Det är väldigt vanligt bland mina patienter med svåra magbesvär att man äter för fort och tuggar för lite. Då kan det lätt uppstå besvär…

I månadens undersökning så frågade vi hur snabbt du äter. Som bilden ovan visar så äter många av oss i en rasande fart. Vanligast var kanske som väntat:

  1. 47% – Snabbis: 7-15 min
  2. 19% – Standard: 15-25 min
  3. 15% – Turbo: Max 7 min

Det är intressant att så mycket som 15% vanligtvis äter upp på mindre än 7 minuter. Det är otroligt snabbt. I all fall om man tänker på att man bör tugga minst 30 gånger (beroende på föda, inte yoghurt) innan man sväljer för en bra matsmältning.

Testa gärna att själv räkna hur många gånger du brukar tugga vid nästa måltid.

Låt måltiden ta minst 20 min. Det är rekommendation jag ger till mina patienter. Det kräver att man tar det lite lugnare och inte kastar i sig maten. Går det för snabbt så testa gärna att lägga ner besticken i mellan varje påfyllning i munnen. Eller ta en paus i mitten av måltiden om det ändå går för snabbt.Nästa undersökning:

Hur nöjd är du med behandlingen från sjukvården?

Jag får ofta höra att från personer som kämpat med krånglande magar att de inte är helt nöjda med den hjälp de fått. Är detta något du känner igen, eller är du kanske väldigt nöjd med hjälpen du fått från sjukvården?

Lägg din röst direkt så kan vi ta reda på om den svenska vården för magbesvär är bra eller dålig!


 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

>