7 läkande egenskaper med kokosfett

7 läkande egenskaper med kokosfett

Av Anton Hansson

Kokosfett ansågs länge vara ett av de värsta fetterna för hälsan. Men idag vet man att det tvärtom kan ha en mängd hälsobringande effekter för kroppen och snarare är ett av de nyttigaste fetterna vi kan äta.

Kokosfett är väl studerat och har ingått i över 1500 studier. Alla fetter och oljor består av olika sorters fettsyror som ger dem dessa olika egenskaper. Det som gör kokosfettet så nyttigt är framför allt att det är så rikt på de medellånga fettsyrorna (MCTs):

 • Kaprylsyra
 • Laurinsyra
 • Kaprinsyra

Fördelen med dessa medellånga fettsyror jämfört med vissa långa fettsyror är att de bryts ned av kroppen i bara 3 steg istället för 26 steg. Vilket gör det väldigt mycket enklare för kroppen att att hantera och ta upp. Några viktiga skillnader mot längre fettsyror är att de är:

 • Lättare att bryta ned för matsmältning
 • Mindre partiklar vilket gör att de enklare tas upp och ger snabb energi
 • Svårare att lagras som fett
 • Antimikrobiella och antisvamp

Tittar man närmare på just laurinsyran så kan det skydda mot virus, döda bakterier och svamp samt stärka immunförsvaret. Det finns endast i betydande mängd i just kokosfett och bröstmjölk, naturens egen perfekta mjölk som innehåller allt en bebis behöver för att växa.

 

7 Läkande Egenskaper Med Kokosolja

Här är några sjukdomar och hälsobesvär som kokosfett verkar kunna hjälpa mot. Att ersätta margarin, som är ett av de värre fetterna, mot kokosfett är ett enkelt sätt att hjälpa din kropp fungera på topp.

 

1. Mot dålig matsmältning och magsår

magsår pylori kokosfettDet är betydligt enklare för kroppen att bryta ned och omvandla kokosfett till energi jämfört med många andra fetter. Vilket är extra viktigt för personer med envisa magbesvär som ofta har en nedsatt matsmältning. Det stödjer också upptaget av fettlösliga vitaminer, kalcium och magnesium.

Magsår orsakas i 80% av fallen av bakterien helicobacter pylori. Kokosfett kan hjälpa till att bekämpa bakterien (1) och stödja läkningen.

 

2. Positiv effekt vid Diabetes

diabetes kokosoljaVarje cell i vår kropp behöver glukos för att få energi, men för att kunna ta upp glukosen behövs insulin. Vid typ 2 diabetes har insulinet sämre effekt och då får cellerna får svårare att ta upp glukos. Samtidigt som kroppen då skickar ut mer och mer insulin för att försöka åtgärda det.

Kokosfett kan hjälpa till att förbättra insulinets reaktion i cellerna (2, 3). Det är också lätt för kroppen att bryta ned och ge en alternativ energikälla utöver glukos.

Man har även sett att vissa kulturer som tidigare använt mycket kokosfett i matlagningen men som börjat använda mer raffinerade fleromättade fetter fått en högre förekomst av diabetes. (4)

 

3. Positiv effekt vid behandling av Alzheimers

alzheimers kokosfett kokosoljaÄven våra hjärnceller är beroende av glukos. Men den har ett eget system för att tillverka insulin som behövs för att cellerna ska kunna ta upp glukosen. Vid Alzheimers fungerar det inte som det ska vilket kan orsaka energibrist för hjärncellerna.

En alternativ energikälla för hjärnans celler är ketoner. Passande nog bildas det ketoner när MCT fettsyror (som utgör 62% av kokosfett) bryts ned i levern. Som kan vara till hjälp för att ge hjärnan energi och stödja dess läkning. (5, 6)

I en studie där man gav patienter med Alzheimers MCT fetter såg man en tydlig förbättring av minne och kognitiva funktioner. (7)

 

4. Stärka immunförsvaret mot bakterier, svamp och virus

immunförsvar svamp candida bakterier kokosfettEn viktig orsak till många magbesvär är en överväxt av skadliga bakterier i tarmen. Eller en infektion av andra parasiterande mikroorganismer som jästsvamp, mask och amöbor. Fettsyrorna i kokosfett kan hjälpa till att bekämpa sådana parasiter (8, 9, 10) och stärka försvaret mot nya infektioner.

Testa att ersätta en del snabba kolhydrater som socker och vetemjöl, vilka göder infektioner i kroppen, med kokosfett. Då svälter man ut parasiterna samtidigt som man attackerar dem.

 

5. Dämpa inflammation och artrit

artrit inflammation kokosfett kokosoljaI en indisk studie visade man nyligen att polyfenoler från kokosolja minskade inflammation och hjälpte till att läka artrit. Mycket tack vara höga nivåer av antioxidanter. (11)

I en annan studie  från 2010 var kokosolja som skördats utan hög värme både antiinflammatorisk och smärtstillande. (12)

 

6. Läka hudproblem

hud hy kokosoljaKokosfett fungerar utmärkt som hudkräm. För att återfukta huden, smörja in efter rakning, vid utslag, solbränna och många hudbesvär. Tack vara sin låga partikelstorlek och förmåga att binda till proteiner kan den gå djupare in i huden. (13)

En stor fördel med kokosolja är att den är helt naturlig och fri från skadliga eller irriterande tillsatser som ingår i många andra hudprodukter.

Som en bonus kan det även snabba på läkningen av sår. (14)

 

7. Kokosolja för effektivare viktnedgång

viktnedgång metabolism kokosfettFlera studier har gjorts kring kokosoljans förmåga att stödja en hälsosam vikt. Bland annat kan MCT fetterna i kokosolja höja metabolismen och förbränningen mer än vad längre LCT fetter gör. (15)

I en studie från 2009 på 112 överviktiga personer fick deltagarna under 8 veckor lägga till antingen 25-30 gram MCT fetter eller LCT fetter dagligen. Gruppen som åt MCT fetterna hade gått ner mer i vikt, lägre triglycerider och lägre LDL kolesterol. (16) Liknande resultat med effektivare viktnedgång sågs i denna studie från 2003. (17)


 

Där har vi 7 sjukdomar och hälsobesvär som kokosfett kan hjälpa mot. Men kom ihåg att detta gäller kokosfett av god kvalitet som framställs på ett bra sätt och inte är härdad.

Jag undviker de silvriga paketen i mataffären med deodoriserat, blekt och raffinerat kokosfett. Den bästa kokosoljan är ekologisk virgin kokosolja som har kvar sin ljuvliga doft och smak. Som är kallpressad och inte blivit raffinerad. Detta är ett bra märke som jag ofta rekommenderar till mina klienter .

 

Varför trodde man tidigare att kokosfett var farligt för hälsan?

Man kan fråga sig hur det är möjligt att kokosfettet under så många år felaktigt troddes vara något av det värsta man kunde äta. En anledningen var ett antal studier som kopplade samman det med hälsorisker. Men då hade man använt tungt processat kokosfett som har andra egenskaper än mer naturligt och varsamt processat kokosfett.

Ytterligare en anledning är att det består av över 90% mättat fett som man kopplat samman med hjärt- och kärlsjukdomar. Men idag vet man det finns olika typer av mättat fett där en del är nyttiga.

Särskilt de medellånga fettsyror (MCT) som kokos innehåller. Kroppen behöver både mättat, omättat och fleromättade fetter i lagom mängd.

Det kroppen inte tycker om är processade och härskna fetter. Att kokosfett är 90% mättat fett är alltså ingen anledning till att det skulle vara onyttigt.

Kokosolja är alltså en utmärkt fettkälla som kan användas till en mängd olika saker. I mat, bakning, hudkräm eller stekning.

Använder du redan kokosfett själv och har några fler bra råd eller användningsområden? Lämna gärna en kommentar med dina tips.

63 delningar
 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

 • Melvin skriver:

  Hej Anton. Du måste hjälpa till att reda ut frågan om kokosolja.

  Från början var den inte bra, sedan fram till 2016 har man framhållit alla dess goda egenskaper, men från slutet av förra året har nya studier visat på problem med oljan. Vad är det som gäller?

  Mvh Melvin

 • MariAnn Sjöö skriver:

  Hej har köpt kokosolja. Tänkte använda den mot värk. Vilken dos ska jag ta.

 • >