Brist på magsyra kan orsaka magbesvär - 3 sätt att testa

Brist på magsyra kan orsaka magbesvär – 3 sätt att testa

Av Anton Hansson

Brist på magsyra i magsäcken eller att den har för högt pH värde är en vanlig orsak till magbesvär. Tillräckligt med magsyran är nämligen avgörande för att vår matsmältning ska fungera korrekt.  

När man talar om magsyra så tänker de flesta på att för mycket magsyra kan orsaka halsbränna. Vilket det kan göra, det är nämligen så surt att om du skulle ta ut magsyran och hälla på handen så skulle du bränna dig. Det är saltsyra i magsyran som sänker pH:t till 1-3, vilket är väldigt surt. Större delen av vår kropp har ett pH runt 7.3, vatten som har 7.0 är neutralt.

Men att ha för mycket magsyra verkar inte vara så vanligt som många tror. Ofta är det tvärtom en brist på magsyra som bidrar till halsbränna och andra magbesvär eftersom den är så viktig för att matsmältningen ska fungera.

Symtom på magsyrabrist:

 • Ballongmage / spänd svullen mage
 • Gaser och rapar
 • Snabb mättnadskänsla, särskilt vid tyngre måltider
 • Utdragen mättnadskänsla
 • Diarré
 • Förstoppning
 • Tarminfektion (parasiter, candida, bakterier)
 • Halsbränna, surra uppstötningar, GERD

Det är alltså flera olika besvär som kan vara kopplade till att man tillverkar för lite magsyra. Det är för att det behövs för att korrekt kunna bryta ned både maten vi äter samt döda elaka bakterier och parasiter som kan komma med maten.

magsyra ph värde

Matsmältning och näringsupptag

Enzymer bryter ner protein

Magsyran startar nedbrytningen av maten och framför allt av protein, genom att aktivera enzymet pepsin. Pepsin är likt små saxar som kommer och klipper sönder proteinet till mindre bitar.

Om vi tillverkar för lite magsyra eller om magsyran inte är tillräckligt sur kommer betydligt mindre av proteinet att brytas ned till aminosyror, ​viktiga byggstenar för kroppen.

Brist på aminosyror kan i längden bidra till många besvär, både fysiska och mentala då aminosyror även behövs för att tillverka signalsubstanser i hjärnan som påverkar vårt humör.

När den sura magsyran sen följer med vidare till tunntarmen stimulerar dess surhet utsöndringen av galla som hjälper till vid nedbrytningen av fett och upptag av fettlösliga näringsämnen. Brist kan därför även leda till försämrat upptag av omega-3 fettsyror samt A, D, E och K vitamin.

Döda Inkräktare

magsyra dödar bakterier och parasiter

Maten vi äter kan innehålla en mängd små rackare som vi inte vill släppa vidare in i kroppen. Som tur är går de flesta bakterier, parasiter och andra mikroorganismer en snabb död till mötes när de dyker ned i poolen av frätande magsyra (1).

Vår frätande syrapool är alltså viktig att bibehålla för att skydda sig mot objudna gäster, så som salmonella, campylobacter, cholera, listeria, giardia, helicobacter pylori och andra mindre trevliga patogener.

De flesta har nog upplevt en rejäl magsjuka någon gång på grund av en liknande objuden gäst och vet hur hemskt det kan vara.

Magsyran är alltså vår vän och behövs i tillräcklig mängd för att vi ska må bra. Och som med det mesta så kan besvär uppstå både när man har för mycket eller för lite av något. Risken vid brist på magsyra är bland annat näringsbrist, gasbildning, uppblåst mage, halsbränna, magknip och infektioner för att nämna några få.

Det finns också en mängd andra allvarligare sjukdomar som är sammankopplade med låga nivåer av magsyra.

3 metoder för att testa din magsyra

Eftersom magsyran kan ha en så stor effekt på vår hälsa är det en bra ide att testa om man har rätt nivåer. Här är 3 olika testar man kan göra som varierar i pålitlighet, kostnad och enkelhet.

24 timmars pH mätning

Via vårdcentralen kan man i vissa fall få göra en 24 timmars pH mätning. Det här är den mest exakta metoden, men är också dyrare och krångligare. Mätningen kan göras på två sätt. I den första förs en tunn slang ner i magsäck och matstrupe och under 24 timmar skriver man ned när man får besvär. Samtidigt mäts surheten i magsäck och matstrupe via slangen.

I den andra metoden så klistras en liten kapsel fast vid över magmunnen under några dygn. Beroende på surheten skickar kapseln ut olika radiosignaler som kan mätas. Här slipper man ha en slang genom näsan.

Dessa tester är som sagt mest exakta men betydligt krångligare och görs sällan. De flesta behöver heller inte göra en sådan exakt mätning.

Hemmatest med bikarbonat

Ett betydligt enklare test som du kan göra hemma med hjälp av lite bikarbonat. När man dricker bikarbonat och det reagerar med saltsyran i magsäcken bildas koldioxid. Det märks genom att du rapar. Problemet med detta simpla test är att det kan påverkas av flera olika faktorer som kan ge felaktiga signaler.

Man bör därför göra det minst 3 morgnar  på raken och följa instruktionerna noga. Vad jag vet har tillförlitligheten av detta test inte bevisats i några studier. Men det kan ändå vara av värde att göra då det verkar ge en bra indikation.

Så här gör du bikarbonattestet:

bikarbonat magsyra
 1. Blanda 1/4 tesked bikarbonat i cirka 1,5 dl vatten det först du gör på morgonen.
 2. Drick vattnet med bikarbonat allt på en gång.
 3. Ta tiden över hur lång tid det tar innan du rapar, max 5 minuter.

Om du rapar inom 2-3 minuter är det en indikation på att du har tillräckligt med magsyra. Om du rapar väldigt tidigt upprepade gånger kan det tyda på för mycket magsyra. Men blanda inte ihop detta med små rapar som kan uppstå för att du har svalt lite luft tillsammans med vätskan. Tar det längre än 3 minuter innan du rapar tyder det på att du har brist på magsyra.

Detta är alltså ett väldigt simpelt test att göra hemifrån som ger en indikation. Men man kan inte dra några absoluta slutsatser från det. Om man misstänker brist på magsyra bör man även göra nästa test, HCl testet.

Betain HCL test av magsyra

Ett mer tillförlitligt test man kan göra hemifrån är med HCl tillskott. HCl är saltsyra, det som din magsäck själv producerar och som gör magsyran så sur. Har man brist på magsyra och tar tillskott av betain HCl till en proteinrik måltid kommer man antingen inte märka någon skillnad eller så känns magen bättre än vanligt.

Har man tillräcklig mängd magsyra så kommer tillskottet av mer HCl att ge en lätt obehaglig känsla i bröst eller hals. På så viss kan du få en bra indikation över om du har lagom nivåer eller inte.

Gör HCL testet så här:

 1. Beställ ett HCl tillskott t.ex. Digest
 2. Ät en proteinrik måltid med minst 150 g kött, fisk eller fågel
 3. Ta en kapsel med HCl (500-600 mg) i mitten på måltiden
 4. Observera hur du mår under och efter måltiden.

Du kan reagera på två olika sätt:

 1. Du märker ingen skillnad eller magen känns aningen lättare än vanligt efter måltiden. Detta tyder på att du har brist på magsyra.
 2. Du upplever efter ett tag ett visst obehag i övre mage, bröst eller hals. Symtom som att det tynger, bränner eller värmer. Detta tyder på att du inte har någon brist på magsyra.

Se till att upprepa testet minst en gång till för att få ett säkrare resultat. Var också noga med att äta tillräckligt med protein och inte vid en måltid som nästan bara innehåller kolhydrater eller fett.

Skulle du uppleva obehagskänslor när du tagit HCl så kan det snabbt neutraliserad genom att dricka ett glas vatten med ½ tesked bikarbonat i. Annars brukar det gå över av sig självt inom en timme.

Du bör inte göra HCl testet om du har magsår eller tar läkemedel som kan irritera magsäcken så som antiinflammatoriska NSAID preparat (ibuprofen, aspirin, voltaren, magnesyl, treo, mm.)

Vad gör jag åt brist på magsyra?

Att få reda på att du har brist på magsyra är både positivt och negativt. Det är så klart negativt att ha för lite magsyra. Men det positiva är att du fått reda på en sannolik orsak till din magbesvär. Och få enskilda förändringar kan minska magbesvär så snabbt och så mycket som att öka mängden magsyra till normala nivåer.

äppelcidervinäger magsyra

Jag har haft klienter som upplevt att magen inom några få dagar blivit väldigt mycket lugnare av bara detta steg.

Så hur kan jag återställa lagom nivåer av magsyra? En av de enklaste huskurerna är att dricka äppelcidervinäger eller pressad citron innan måltiden. Drick 1-3 tsk äppelcidervinäger i ett glas vatten 10 min innan måltid. Börja med lägsta dos och öka gradvis. Eller pressa 1 citron och drick hälften innan måltid och hälften i mitten på måltiden.

Äppelcidervinäger och citron är enkla att starta med, men har du stor brist kommer du förmodligen att behöva ta kapslar med HCl för att få en starkare effekt. När du tar tillskott av HCl, så som Digest är det viktigt att det är till en ordentlig måltid som också innehåller protein. Inte bara kolhydrater eller fett. Att du tar den när du redan tagit några tuggor så att det finns mat i magsäcken för magsyran att jobba med.

Har du en skadad slemhinna i magsäcken som är extra känslig bör du inte heller ta tillskott av HCl. Exempel på detta är om du har magsår eller tar läkemedel som kan irritera magsäck och tarmar. Så som antiinflammatoriska NSAID preparat (ibuprofen, aspirin, voltaren, magnesyl, treo, mm.) Är du osäker så hör med vårdpersonal innan du testar HCl tillskott.

digest kosttillskott magsyra

Så länge dessa varningar inte stämmer in på dig så kan tillskott av HCl ofta vara till stor hjälp mot magbesvär. Börja med en kapsel till proteinrik måltid och öka gradvis upp till 4 kapslar så länge du inte upplever obehag. Desto större måltid desto större behov av extra magsyra. Behovet är olika från person till person och kan också förändras med tiden. I bästa fall börjar kroppens egna produktion av magsyra att återställas när du hjälper den läka.

Jag hoppas att den här artikeln kan vara till hjälp för dig att hitta en av pusselbitarna mot en lugnare mage fri från besvär. 

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

 • Mary Carleudd skriver:

  Tack så mycket, jag behövs mer information om man har FÖR MYCKET MAGSYRAN, vad ska man göra ? Jag vill gärna göra den test 24 timmar pH mätning. Jag har stor besvär för jag har för mycket magsyran i längden bidra till många besvär min arbetslivet och familjer, till och med min fysiska och mental detta överskott eller mermängd aminosyror börja skada min hjärnan och påverkar mitt humor..snälla hjälp mig…tack !

  • Anton Hansson skriver:

   Har man för mycket magsyra finns det en mängd preparat som minskar mängden, omeprazol till exempel. Finns att hitta på apoteket.

 • Katrus skriver:

  Hej! Du råkar inte ha några källor på allt det här du skrivit? Vetenskapliga artiklar eller liknande? Jag vill gärna läsa mer om det innan jag testar. Jag hoppas verkligen att detta ska vara svaret på mina problem!

 • Henrietta Bruun skriver:

  Hej
  Ett till att testa HCL produktionen är att testa produktionen/nivå av Gastrin, hormonet som befaller produktionen av magsyra.
  Dock inte pullet proof i sig själv – för man KAN ha försämrad produktion av Gastrin som i sin tur påverkar magsyraproduktionen negativt.
  Men i teorin: har man höga Gastrin värden- har man en dålig magsyra produktion.
  Har man lågt med Gastrin – har man tillräckligt med magsyra.
  Sedan finns det fall där produktionen av Gastrin är lågt av nån anledning och därmed även magsyra – jag är en av dem och hoppas att bli vidare utvärderad för att få svar.

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Henrietta och tack för tipset med gastrin! Desto fler möjligheter desto bättre.

 • Anne skriver:

  Hej. Jag undrar om det är möjligt att göra bikarbonattestet med samarin istället?

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Anne och tack för din fråga.
   Ja samarin bör kunnas användas för att göra bikarbonattestet eftersom samarin består till största del av just bikarbonat.

 • Susanna Hedlund skriver:

  Du skriver att man bör ta tex Digest vid en måltid med protein. Går det bra med linser och bönor för mig som är vegeterian?

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Susanna,
   Ja det går bra att ta digest till linser och bönor som ändå innehåller rätt mycket protein.

 • Katarina Wikstedt skriver:

  Hej! Jag har haft återkommande divertikulit och fått andra bedvär med illamående och väldiga hungerkänslor och därför fått omaprezol. Men har nu fått återkommande problem med exakt vad som beskrevs ovan, obehag i övre magen, som att det bränner även upp mot bröst och hals. Återkommer ofta på natten så att det stör nattsömnen.
  Kan det vara så att jag har för lite magsyra och istället ska sluta med omaprezol?

  • Anton Hansson skriver:

   Det är svårt att säga med någon säkerhet så här från en kort beskrivning, men det är en möjlighet.

 • Botilda skriver:

  Anton Hansson: vad betyder det om man inte rapar alls av bikarbonat?

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Botilda. Det är en indikation på att man har brist på magsyra. Det innebär inte att det är 100% säkert, men risken är rätt hög.

 • Kent Nordin skriver:

  Hej
  Bor i Thailand har försökt att köpa något att testa surheten i magen ( För mycket eller för lite ) Har du möjlighet att hjälpa mig
  Med vänlig hälsning,
  Kent Nordin

 • Patrik Zetterström skriver:

  Hej Anton, äter omeprazol för problem med magen, men gjort test med bikarbonat tidigare och inte rapat, men hade då ätit omeprazol dagen innan, påverkar det resultatet.

 • Lena skriver:

  Jag gjorde testet m bikarbonat. Inga rapningar alls… Ska göra det någon gång till f säkerhets skull. Men innan jag börjar med Hcl. vill jag fråga dig. Har inte någon ömtålig mage på det vis du skriver… ej alls magsår el liknande. Men tar 1 Trombyl 75 mg p dag. Fungerar det enligt dig?
  Vänligen, Lena

 • Lotta skriver:

  Jag har haft problem med vad jag trott varit tyst reflux. Har tränat med Iqoro i fem månader som skall träna diafragman så att den kan hålla tätt vid magmunnen. Till slut gav jag upp och tog Omeprazol som läkaren tvingar mig att prova för att kunna gå vidare. Då fick jag jättestora problem med matsmältningen. Jag har haft problem med fettrik mat i 33 år men tänkte inte på det i samband med att jag tog Omeprazol. Kunde inte äta någonting utan att jag fick ont under höger skulderblad. Slutade med Omeprazol och tänkte att jag har för lite magsyra. Köpte HCL Plus från Alpha Plus och började direkt med det efter jag slutat med Omeprazol. Mådde väldigt bra första dagen men nu efter jag ätit (inte 150gr) kött så får jag obehag i matstrupe och nyckelben. Har jag alltså tillräckligt med magsyra??
  Tacksam på förhand
  Mvh
  Lotta

 • Bill skriver:

  Hej
  Jag tar hcl tabletter då jag misstänkt länge att jag har dåligt med magsyra. Magen känns bra med 1tbl, ibland har jag testat 2 och det fungerat bra. Men ibland kan det även ge brännande känsla i magen. Vad kan det bero på?
  Tar även matsmältningsenzymer. Smälter maten sämre och sämre. Provade AIP ett litet tag och magen blev bra men slutade då jag gick ner i vikt väldigt mycket och min kropp skrek efter mer fett etc.
  Håller nu på att äta mer glutenfri mat med mer fett för att komma upp i vikt.
  Ibland kan jag få ”upp” mat, lätt smält, dock inte lika ofta som förut. Har även haft mycket stress som jag försöker hantera. Kanske beror på lite magsyra?

 • Botilda skriver:

  Kan man göra bikarbonat-testet om man äter Omeprazol?

 • Milaskatten skriver:

  Jag har läst att produktionen av saltsyra avtar med åldern, att den bara är ca hälften i 60-årsåldern. Är den nivån av saltsyra tillräcklig från 60-årsåldern och framåt, eller behöver man ”alltid” ta tillskott med saltsyra och evt matsmältningsenzymer efter 60?
  Funderar på om avtagande produktion är ”naturlig”, eller en följd av vår kost- och livsstil?

 • >