Livet vore lite tråkigare utan den underbara kryddan kanel. God, nyttig och bra för magen. I mitt kök används den dagligen i yoghurt eller gröt. Förutom dess läkande egenskaper finns det mer att känna till om kanel.
More...
För de flesta är kanel bara kanel. En god krydda man använder ibland. Men det finns faktiskt flera olika typer, där de två vanligaste är kassiakanel och Ceylonkanel. Dessa två tillhör inte ens samma art, även om de är närbesläktade. En tredje är vietnamesisk kanel.
Ceylonkanel kallas ofta för "äkta kanel" och kommer från innerbarken på trädet Cinnamomum zeylanicum. Den har en ljusbrun färg och en söt och delikat smak.
Kassiakanelen är en billigare variant som kommer från Cinnamomum cassia plantan och kallas även för kinesisk kanel. Den har en mörkare, brunröd färg och en hårdare och mer övertagande smak med mindre sötma. Det är oftast denna som säljs normalt i svenska matbutiker.
Både typerna av kanel har uppvisat positiva effekter för hälsan i studier. En stor skillnad är dock mängden kumarin som det innehåller. Kumarin är en naturlig växtkomponent som i för stora mängder kan vara levertoxisk och blodförtunnande.
Nu ska man inte bli avskräckt för att äta kanel på grund av detta då det bara är dåligt om man äter för mycket. Samtidigt som kanel har många hälsosamma egenskaper. Men man bör undvika överdrivet stort intag och hålla sig till max 2 tsk/dag.
En fördel med ceylonkanelen utöver att många gillar smaken bättre, är att det innehåller betydligt mindre mängd kumarin än kassiakanelen. Så om du har problem med levern, orolig för dess blodförtunnande egenskaper eller bara älskar att äta stora mängder kanel så är ceylon ett bättre val och värt att undersöka när du handlar.
Nu vidare till alla positiva egenskaper med kanel som gjorde att den började användas redan för tusentals år sen.
6 läkande egenskaper med Kanel
.
1. Fulladdad med Antioxidanter
Antioxidanter har en viktig roll för vår hälsa genom att skydda mot fria radikaler. Kanel har visat sig innehåller en stor mängd av kraftfulla antioxidanter, så som polyfenoler (1, 2, 3).
I en jämförelse mellan 26 vanliga kryddor så uppvisade kanel en av de absolut starkaste antioxidativa egenskaperna (4). Till och med mer än vitlök och oregano.
.
2. Antiinflammatoriska egenskaper
Inflammation är ett av kroppens viktiga försvar för att bemöta och läka infektioner och skador. Men för mycket inflammation i kroppen kan i längden leda till en mängd olika besvär och sjukdomar. Kanel har uppvisat lovande effekter för att kunna minska inflammation skulle kunna hjälpa vid t.ex. inflammation i magsäck och tarmsystem (1).
.
3. Möjlig skyddande effekt mot alzheimers och Parkinsons sjukdom
Två ämnen i kanel verkar kunna minska formationen av proteinet tau i hjärnan som är sammankopplat med neurodegenerativa sjukdomar(4, 5). I en studie på möss med Parkinson så hjälpte kanel till att skydda neuroner, normalisera signalsubstanser och förbättra motorfunktion (6).
4. Bekämpa infektioner
Infektioner av svamp eller bakterier kan vara luriga att behandla eftersom de blir allt mer resistenta mot konventionella mediciner. Men kanel har uppvisat positiva effekter. Både för att behandla luftvägsinfektioner orsakade av svamp och motverka tillväxten av Listeria och Salmonella (7, 8).
.
5. Motverkar cancer?
Det har forskats en hel del kring den potentiella effekten hos kanel mot cancer. Flera positiva egenskaper har funnits i labbtester (9, 10, 11, 12). Som att kunna både motverka tillväxten av cancerceller och att hjälpa till att ta kål på cancercellerna. Men det är fortfarande långt i från klart om dessa studier i labbmiljö även gäller i människor.
.
6. Hjälp vid diabetes
Kanel har förmågan att sänka blodsockret och har en positiv effekt på insulinkänsligheten. Genom att påverka olika enzymer kan det slöa ner nedbrytningen av kolhydrater och där med minska mängden glukos som kommer ut i blodomloppet på en gång(13, 14).
Det kan också ha en positiv effekt på hormonet insulin och minska vår fasteglukosnivå. Effektiv dos är mellan 1-6 per dag. ½ – 2 tsk.
.Där har vi 6 starka orsaker till äta kanel regelbundet. Det kan även ha flera positiva effekter vid magbesvär…
kan hjälpa magen
Utöver de 6 positiva effekterna för hälsan så kan kanel även vara bra för en känslig eller krånglande mage och tarm:
- lindra diarré
- kramplösande för tarmen
- minska gaser och uppblåsthet.
- stabilare blodsocker
Testa gärna att ha kanel i smoothien, gröten eller yoghurten. I andra länder används det även mycket i matlagningen som grytor och soppor. Ett bra ekologiskt märke av ceylonkanel med låg halt av kumarin är detta.
Det finns alltså många orsaker till att njuta av kanel regelbundet. Men kom ihåg ämnet kumarin så överdriv inte mängden.
Hur ofta kan man dricka Kanel-te ( Cassia Cinnamon ) ?
Jag kokar ( Cassia Cinnamon ) och dricker en liten halv-glas av den, 2/3 gång dagligen …Tror Ni att det är för mycket ?!
Jag är pensionerad och 72 år gammal… gammal och mår jätte bra…Tror Ni att jag överstiger gränsen med Kanel-te drickandet ?!!
Tacksam för Ert svar och råd
Med vänliga hälsningar
Akam P.
Hej Akam,
Utan att vara säker så låter det inte som att det skulle vara för mycket kanel. Jag använder själv en hel del kanel dagligen till yoghurt eller gröt. Bästa indikationen på att det inte verkar vara någon fara är att du mår så bra.
Går det lika bra med ”vanlig” kanel, typ Kockens? Står ingen innehållsförteckning på burken.
Ja det går bra med ”vanlig” kanel. Men som nämns i artikeln har olika sorter av kanel olika mängd kumarin i sig. Så länge man inte intar några större mängder dagligen, mer än 1 tsk, eller har leverskador tror jag inte att man behöver oroa sig.