6 fantastiska egenskaper med Kanel | Magkliniken

6 fantastiska egenskaper med Kanel

Av Anton Hansson

Livet vore lite tråkigare utan den underbara kryddan kanel. God, nyttig och bra för magen. I mitt kök används den dagligen i yoghurt eller gröt. Förutom dess läkande egenskaper finns det mer att känna till om kanel.

More...

För de flesta är kanel bara kanel. En god krydda man använder ibland. Men det finns faktiskt flera olika typer, där de två vanligaste är kassiakanel och Ceylonkanel. Dessa två tillhör inte ens samma art, även om de är närbesläktade. En tredje är vietnamesisk kanel.

Ceylonkanel kallas ofta för "äkta kanel" och kommer från innerbarken på trädet Cinnamomum zeylanicum. Den har en ljusbrun färg och en söt och delikat smak.

Kassiakanelen är en billigare variant som kommer från Cinnamomum cassia plantan och kallas även för kinesisk kanel. Den har en mörkare, brunröd färg och en hårdare och mer övertagande smak med mindre sötma. Det är oftast denna som säljs normalt i svenska matbutiker.

Både typerna av kanel har uppvisat positiva effekter för hälsan i studier. En stor skillnad är dock mängden kumarin som det innehåller. Kumarin är en naturlig växtkomponent som i för stora mängder kan vara levertoxisk och blodförtunnande.

Nu ska man inte bli avskräckt för att äta kanel på grund av detta då det bara är dåligt om man äter för mycket. Samtidigt som kanel har många hälsosamma egenskaper. Men man bör undvika överdrivet stort intag och hålla sig till max 2 tsk/dag.

En fördel med ceylonkanelen utöver att många gillar smaken bättre, är att det innehåller betydligt mindre mängd kumarin än kassiakanelen. Så om du har problem med levern, orolig för dess blodförtunnande egenskaper eller bara älskar att äta stora mängder kanel så är ceylon ett bättre val och värt att undersöka när du handlar.

Nu vidare till alla positiva egenskaper med kanel som gjorde att den började användas redan för tusentals år sen.

6 läkande egenskaper med Kanel

.

1. Fulladdad med Antioxidanter

Kanel antioxidantAntioxidanter har en viktig roll för vår hälsa genom att skydda mot fria radikaler. Kanel har visat sig innehåller en stor mängd av kraftfulla antioxidanter, så som polyfenoler (1, 2, 3).

I en jämförelse mellan 26 vanliga kryddor så uppvisade kanel en av de absolut starkaste antioxidativa egenskaperna (4). Till och med mer än vitlök och oregano.

.

2. Antiinflammatoriska egenskaper

kanel inflammationInflammation är ett av kroppens viktiga försvar för att bemöta och läka infektioner och skador. Men för mycket inflammation i kroppen kan i längden leda till en mängd olika besvär och sjukdomar. Kanel har uppvisat lovande effekter för att kunna minska inflammation skulle kunna hjälpa vid t.ex. inflammation i magsäck och tarmsystem (1).

.

3. Möjlig skyddande effekt mot alzheimers och Parkinsons sjukdom

kanel parkinson alzheimersTvå ämnen i kanel verkar kunna minska formationen av proteinet tau i hjärnan som är sammankopplat med neurodegenerativa sjukdomar(4, 5). I en studie på möss med Parkinson så hjälpte kanel till att skydda neuroner, normalisera signalsubstanser och förbättra motorfunktion (6).

 

4. Bekämpa infektioner

kanel candida bakterier infektionInfektioner av svamp eller bakterier kan vara luriga att behandla eftersom de blir allt mer resistenta mot konventionella mediciner. Men kanel har uppvisat positiva effekter. Både för att behandla luftvägsinfektioner orsakade av svamp och motverka tillväxten av Listeria och Salmonella (7, 8).

.

5. Motverkar cancer?

cancer ingefäraDet har forskats en hel del kring den potentiella effekten hos kanel mot cancer. Flera positiva egenskaper har funnits i labbtester (9, 10, 11, 12). Som att kunna både motverka tillväxten av cancerceller och att hjälpa till att ta kål på cancercellerna. Men det är fortfarande långt i från klart om dessa studier i labbmiljö även gäller i människor.

.

6. Hjälp vid diabetes

diabetes ingefäraKanel har förmågan att sänka blodsockret och har en positiv effekt på insulinkänsligheten. Genom att påverka olika enzymer kan det slöa ner nedbrytningen av kolhydrater och där med minska mängden glukos som kommer ut i blodomloppet på en gång(13, 14).

Det kan också ha en positiv effekt på hormonet insulin och minska vår fasteglukosnivå. Effektiv dos är mellan 1-6 per dag. ½ – 2 tsk.

.Där har vi 6 starka orsaker till äta kanel regelbundet. Det kan även ha flera positiva effekter vid magbesvär…

kan hjälpa magen

Utöver de 6 positiva effekterna för hälsan så kan kanel även vara bra för en känslig eller krånglande mage och tarm:

 • lindra diarré
 • kramplösande för tarmen
 • minska gaser och uppblåsthet.
 • stabilare blodsocker

Testa gärna att ha kanel i smoothien, gröten eller yoghurten. I andra länder används det även mycket i matlagningen som grytor och soppor. Ett bra ekologiskt märke av ceylonkanel med låg halt av kumarin är detta.

Det finns alltså många orsaker till att njuta av kanel regelbundet. Men kom ihåg ämnet kumarin så överdriv inte mängden. 

63 delningar
 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

 • Akam Padast skriver:

  Hur ofta kan man dricka Kanel-te ( Cassia Cinnamon ) ?
  Jag kokar ( Cassia Cinnamon ) och dricker en liten halv-glas av den, 2/3 gång dagligen …Tror Ni att det är för mycket ?!
  Jag är pensionerad och 72 år gammal… gammal och mår jätte bra…Tror Ni att jag överstiger gränsen med Kanel-te drickandet ?!!

  Tacksam för Ert svar och råd

  Med vänliga hälsningar
  Akam P.

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Akam,
   Utan att vara säker så låter det inte som att det skulle vara för mycket kanel. Jag använder själv en hel del kanel dagligen till yoghurt eller gröt. Bästa indikationen på att det inte verkar vara någon fara är att du mår så bra.

 • Britt-Marie skriver:

  Går det lika bra med ”vanlig” kanel, typ Kockens? Står ingen innehållsförteckning på burken.

  • Anton Hansson skriver:

   Ja det går bra med ”vanlig” kanel. Men som nämns i artikeln har olika sorter av kanel olika mängd kumarin i sig. Så länge man inte intar några större mängder dagligen, mer än 1 tsk, eller har leverskador tror jag inte att man behöver oroa sig.

 • >