så dricker du det nyttigaste kaffet | Magkliniken

så dricker du det nyttigaste kaffet

Av Anton Hansson

I första delen om kaffe tog jag upp fler fördelar med kaffe, det "svarta guldet" men även en hel del risker som finns med överdriven konsumtion. I denna del ska jag ta upp några viktiga punkter för att få ut så mycket av de positiva effekterna som möjligt och samtidigt minimera riskerna. 

Tips för det nyttigast kaffet:

 • 1
  Det är även en hälsofara för alla som dagligen arbetar med dessa besprutade bönor, vilket ofta är fattigare folk i fattiga länder. Drick därför ekologiskt kaffe för att slippa få i dig onödiga gifter och även hjälpa miljön och arbetarna som skördar bönorna.
 • 2
  Mal själv
  Kaffebönan innehåller en mängd nyttiga ämnen och antioxidanter som kan hjälpa till att stärka din hälsa. Tyvärr är dessa ämnen rätt kortlivade så fort de har malts ned.

  När bönorna mals kommer de i kontakt med syre vilket får dem att oxideras (förstöras). Om du köper hela bönor och maler själv kommer kaffet alltså att innehålla betydligt mera av dessa supernyttiga ämnen jämfört med färdigmalt kaffe där det mest redan har oxiderat. Dessutom smakar det bättre.
 • 3
  Låt ej stå
  Om vi bygger vidare på ovan nämnda tips betyder det också att kaffet inte bör stå och vila i onödan när det väl bryggts, om vi vill få i oss så mycket nyttiga ämnen som möjligt.

  Att det faktiskt händer saker i kaffet när det står kan märkas genom att smaken börjar förändras.
 • 4
  Drick extra vatten
  Kaffe kan verka uttorkande på kroppen, vilket kan bidra till en mängd olika bieffekter. Att dricka tillräckligt med vatten och bibehålla en lagom vätskebalans är alltid viktigt för att kroppen skall må bra.

  Detta blir ännu viktigare när man dricker kaffe, vilket kan hjälpa till att torka ut kroppen. Drick alltså några extra glass vatten om du dricker mycket kaffe.

För alla med kroniska magbesvär är det tyvärr så att ofta kommer kaffe att förvärra besvären. Då kaffe är irriterande på tarmen gör det ofta att en känslig tarm reagerar negativt när kaffe kommer på oväntat besök.

Kaffe förvärrar ofta följande magbesvär:

 • Diarré
 • Magont
 • Uppblåst
 • Gaser


Kaffe kan dock hjälpa om du är:

 • Förstoppad / hård i magen
 • Trött och utmattad (kortsiktig lösning som i längden ofta förvärrar besvären)

Listan över tillfällen då kaffe är positivt för magen är tyvärr märkbart kortare än den med besvär som förvärras.

Något som är vanligt är att folk som lider av diarré, magont och en uppblåst mage testar att utesluta kaffe, vilket kan vara en bragd i sig själv då det för många är mycket beroendeframkallande. Detta gör i många fall att besvären märkbart minskar, för att tyvärr ersätts av ett nytt besvär som tidigare varit dolt, nämligen en hård och förstoppad tarm. Då gäller det att undersöka grundorsakerna till detta för att komma till rätta med det nya besväret.

Detta var del 2 i serien om kaffe. I del 3 kommer jag att ge några tips för att underlätta utmaningen att sluta dricka kaffe.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

 • Göran Furuland skriver:

  Har diagnosen colon irritabile (IBS)

  • Anton Hansson skriver:

   Hej Göran, vad har du testat för att försöka komma tillrätta med besvären?

 • Adriana skriver:

  Hejsan jag har ibs och ibland. får jag oftast problem efter mat även om jag håller mig till laktosfri får jag ändå ont sen älskar jag kaffe men tyvärr få jag inte dricka vilket kaffe som helst har provat mörkrösta kaffe för två dag sen och fick inte ot magen än för första gången så är det sant? att mörkrösta kaffe är bättre?

 • >