Topp 5 kosttillskott mot gaser och uppblåst mage | Magkliniken

Topp 5 kosttillskott mot gaser och uppblåst mage

Av Anton Hansson

Ibland kan man ha så mycket gaser i magen att den svullnar upp som om man vore gravid. Det är pinsamt och är ofta en bidragande orsak till återkommande magknip. 

Det är lätt att känna sig obekväm över den enorma uppblåsta magen i sociala tillfällen och kan kräva en ny garderob några storlekar större. Tighta åtsittande byxor eller jeans kan ofta känns obehagligt eller ge magknip när de trycker åt kring en mage som vill ta mer plats. Då kan det underlätta att ha mjuka byxor med resår som kan anpassa sig efter magen.

Som tur var finns det en del bra kosttillskott som kan hjälpa till att få ut gaser i magen och göra den mindre uppblåst.

Topp 5 Kosttillskott vid uppblåst mage och gaser

Förutom att göra rätt förändringar i sina livsstilsvanor så finns det alltså en del kosttillskott som brukar hjälpa mot besvären. Här är mina topp 5 kosttillskott som jag regelbundet rekommenderar och använder med mina klienter med goda resultat.

5. Curite

Det finns många örter som har positiva effekter för både mage och hälsa. Som länge använts som huskurer för att lugna en krampande tarm, släppa ut gaser, minska svullnad, stödja levern och kroppens utrensningsförmåga.

Curite innehåller maskros, kamomill, persiljerot, pepparmynta, brännässla och fänkål som har dessa positiva egenskaper.

Det är ett utrensande och genomsköljande te som ofta upplevs lugna en krånglande mage. Testa en varm kopp örtte en stund efter maten eller under dagen och vilken effekt det har för dig.​

4. Pepparmyntsolja

Är kramplösande och hjälper tarmen att slappna av. När musklerna slappnar av kan gas lättare passera. Instängd gas kan öka trycket på
tarmen och ge smärta.  Verkar också kunna stödja balansen av bakterier i tarmen. Upplevs ofta hjälpa mot magont, ballongmage, gaser, diarré.

Användning: ta 1 kapsel en till tre gånger dagligen efter större måltid.


3. Silicea mag-tarm gel

Silicea Mag -Tarm gel innehåller finfördelat mineraliskt kisel i form av kiselgel. Kiselgel är en trögflytande gel som består av kisel och syre tillsammans med vatten. På grund av en porös struktur och kraftig bindningsförmåga fungerar det som en svamp som suger upp främmande substanser.

Silicea Mag -Tarm binder gaser och retande substanser i mag -tarmsystemet samt skyddar magens och tarmens slemhinnor vilket ofta kan hjälpa vid flera olika typer av mag -tarmproblem.

Lindrar ofta vid enstaka symtom som t ex halsbränna men även vid IBS och kan användas både för tillfällig och långvarig behandling.

Det är skonsamt och verkar lokalt i magen, vilket gör den lämplig även för behandling av barn. Innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel.

Användning

Ta mellan måltider och inte samtidigt som andra kosttillskott eller mediciner som annars kan fångas upp av gelen.

2. Iberogast

Iberogast är ett växtbaserat läkemedel för lindring av IBS och andra magbesvär så som magont, gaser och uppblåst mage. Det innehåller flera örter som ofta upplevs lindra typiska återkommande magbesvär. Kan beställa via nätet eller köpas på apoteket.

Användning

intas före eller till måltid i en liten mängd vätska. 20 droppar 3 gånger dagligen. Rekommenderas inte till barn under 12 år.

1. Enzymer + magsyra

För att kunna smälta maten och ta upp näringen behövs tillräckligt med magsyra och enzymer. Magsyran sönderdelar maten och tar kål på elaka bakterier i maten. Den stimulerar och aktiverar också enzymerna som sen behövs för att bryta maten till sina minsta bitar som kroppen kan suga upp.

Har du brist på enzymer och magsyra kan tillskott ofta stödja matsmältningen. Så att maten bryts ned tillräckligt och inte börjar jäsa lika mycket, ge gaser eller magknip. Extra viktigt är det för de som är äldre då förmågan att tillverka enzymer minskar med åldern.

Helhetshälsa har två bra tillskott. ”Helazym” med enzymer och ”Digest” med HCL magsyra. Då kan du testa båda tillsammans och var för sig och se vad som passar bäst. HCL magsyra bör man inte använda om man har magsår eller tar syradämpande läkemedel eller NSAID preparat.

Men om du har brist på det kan tillskott ofta vara till stor hjälp för att minska flera typer av magbesvär.

Användning

Helazym: 1-2 tabletter precis innan större måltider.
Digest: 1-3 tabletter i mitten eller slutet på större måltider. Desto större måltid desto större behov av båda.


Det här var mina topp 5 kosttillskott mot gaser och en uppblåst mage. Testa gärna någon eller några av dessa och se om det kan hjälp även dina mage.

Fråga: har du testat några bra kosttillskott eller huskurer som varit till hjälp? Dela gärna med dig och lämna en kommentar.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

 • Anonym skriver:

  ingegf

 • Anonym skriver:

  Hej, Tack för en jättebra sida. Fantastiskt mycket bra information.
  Emellertid hittar jag inte riktigt mig. Jag har inga magproblem mer än att jag får illaluktande gaser av kolhydrater eller fett o socker i kombo, typ glass och choklad men även rent smör (kasein känslig). Har provat olika enzymer men problemen kvarstår. Att helt ta bort sockret är nog det som fungerat bäst. Är detta ett tecken på SIBO eller är det normalt att ha mycket gaser. Läste om bodybuilders som äter mycket proteintillskott också får illaluktande gaser. Jag är rätt tunn av mig så jag har stoppat i mig rätt mycket proteinpulver också med gasutveckling som följd. Låter detta normalt eller bör jag söka för att göra en SIBO, eller Candidatest? Glömde säga även sk nyttiga mellanmål som råa morötter och nötter ger samma besvär.
  Klarar mig bäst på gröna smothies, fisk och kokta grönsaker – men det kan man ju inte leva på hela tiden.

 • >