Vetemjöl bidrar till läckande tarm hos alla | Magkliniken

Vetemjöl bidrar till läckande tarm hos alla

Det verkar inte bara vara folk som är glutenintoleranta som bör undvika veteprodukter som bröd och pasta. Forskaren Allesio Fasano visade i en studie att gluten som finns i vetemjöl orsakar läckande tarm. För alla…

Vete innehåller ett protein som heter gluten. När gluten bryts ned bildas flera ämnen, bland annat ett som heter gliadin som studerats ingående. Man visste sen tidigare att hos folk som är glutenintoleranta så leder gliadin till läckande tarm.

Tarmen är tänkt att fungera lite som en sil. Som släpper igenom rätt näringsämnen men håller ute bakterier, parasiter, gifter och onedbrutna matpartiklar. Läckande tarm innebär att ”silens” (tarmens) hål blir för stora och riskerar då att släppa igenom dessa skadliga ämnen. Det här kan ge en mängd negativa effekter som att aktivera immunförsvaret och trigga igång inflammation.
Ämnet gliadin som finns i gluten i vete bidrar alltså till att ge läckande tarm.Denna studien visade att detta inte bara gäller för glutenintoleranta utan för alla. Vete är i så fall något som bör undvikas av alla som vill behålla en god hälsa. Det forskas mycket kring effekten av gluten och läckande tarm på vår häls och det finns mycket som tyder på att det kan öka risken för en mängd olika sjukdomar. Bland annat autoimmuna sjukdomar.

• emelie westzynthius skriver:

recept på bröd saknas

• >