FRÅGA: Magbesvär och illamående av ägg? | Magkliniken

FRÅGA: Magbesvär och illamående av ägg?

Av Anton Hansson

FRÅGA:

Nu har jag genomfört elimineringsdieten och följt recepten i kursen. Det vände redan efter ett par dagar!!! Trodde aldrig att jag skulle få uppleva en lugn och platt mage eller normal avföring igen. Så det är fantastiskt!

Men nu har jag stött på patrull, började med att återföra livsmedel igår. Enligt rekommendationerna i kursen började jag med att lägga till ett kokt ägg igår. Det gick bra. Men idag till lunch åt jag en grönsaksomelett på 2 ägg och fick en rejäl reaktion, inte precis smärta utan starkt obehag / ”uppkörd” i övre delen av magen (magmunnen?) och ett lätt illamående. Känner igen den reaktionen på ägg sen tidigare. Det är så synd för jag skulle så gärna vilja kunna äta ägg och mat lagad med ägg. Vad är problemet?

SVAR:

Bra jobbat att du tog dig igenom elimineringsdieten, och extra kul att magen kändes lugnare så snabbt. Att det uppstår bakslag när man börjar återföra livsmedel är rätt vanligt och tyvärr svårt att undvika. Det bästa man kan göra är att se det som en lärdom om vilka livsmedel magen och tarmen gillar eller inte gillar.

Tråkigt att just ägg gav besvär, som du säger är det ett bra livsmedel som både är nyttigt och praktiskt att använda på många olika sätt. Några tankar kring din reaktion och möjliga tester du kan göra med ägg framöver:

– Mängd: det är möjligt att du tolererar ett ägg men att två blir för mycket.

– Tillagning: kanske tål du stekt ägg i form av omelett sämre än kokt ägg. Det är också vanligt att tolerera ägg bättre i bakning. Hårdkokt eller löskokt kan också göra en viss skillnad.

– Vitan/gulan: är man överkänslig mot ägg är det oftast proteiner i äggvitan som orsakar reaktionen, medan de flesta tål gulan bättre.

– Matsmältningen: ägg innehåller mycket fett och protein men inga kolhydrater. Det är tyngre att smälta för magen och har man en nedsatt matsmältning kan det ge precis de symptom du beskriver med obehag / uppkörd i övre magen eller illamående. Att stärka matsmältningen med i första hand 1-3 tsk äppelcidervinäger i vatten precis innan måltid, eller matsmältningsenzymer som Ergozyme eller Helazym kan ofta hjälpa. Men jag misstänker att du redan använder dessa.

Där är några olika faktorer som kan påverka hur väl man tolererar att äta ägg. Testa gärna att varierar dessa och se om din mage ändå kan tolerera ägg i en viss form eller mängd. Eftersom 1 kokt ägg gick bra första gången så låter det ändå som att det inte är helt kört.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

  • techie skriver:

    Jag blir också dålig i magen av ägg men det har löst sig. Det har visat sig att jag har dålig tolerans för penicillin och sånt får höns mycket av och det överförs i äggen. Så när jag började med ekologiska ägg – penicillinfria eller i alla fall näst intill – så går det bra äta ägg i måttliga mängder igen. Rekommenderar dig testa…

  • >