FRÅGA: Magbesvär och illamående av ägg? | Magkliniken

FRÅGA: Magbesvär och illamående av ägg?

FRÅGA:

Nu har jag genomfört elimineringsdieten och följt recepten i kursen. Det vände redan efter ett par dagar!!! Trodde aldrig att jag skulle få uppleva en lugn och platt mage eller normal avföring igen. Så det är fantastiskt!

Men nu har jag stött på patrull: började med att återföra livsmedel igår. Enligt rekommendationerna i kursen började jag med att lägga till ett kokt ägg igår. Det gick bra. Men idag till lunch åt jag en grönsaksomelett på 2 ägg och fick en rejäl reaktion, inte precis smärta utan starkt obehag / ”uppkörd” i övre delen av magen (magmunnen?) och ett lätt illamående. Känner igen den reaktionen på ägg sen tidigare. Det är så synd för jag skulle så gärna vilja kunna äta ägg och mat lagad med ägg. Vad är problemet?

SVAR:

Bra jobbat att du tog dig igenom elimineringsdieten, och extra kul att magen kändes lugnare så snabbt. Att det uppstår bakslag när man börjar återföra livsmedel är rätt vanligt och tyvärr svårt att undvika. Det bästa man kan göra är att se det som en lärdom om vilka livsmedel magen och tarmen gillar eller inte gillar.

Tråkigt att just ägg gav besvär, som du säger är det ett bra livsmedel som både är nyttigt och praktiskt att använda på många olika sätt. Några tankar kring din reaktion och möjliga tester du kan göra med ägg framöver:

– Mängd: det är möjligt att du tolererar ett ägg men att två blir för mycket.

– Tillagning: kanske tål du stekt ägg i form av omelett sämre än kokt ägg. Det är också vanligt att tolerera ägg bättre i bakning. Hårdkokt eller löskokt kan också göra en viss skillnad.

– Vitan/gulan: är man överkänslig mot ägg är det oftast proteiner i äggvitan som orsakar reaktionen, medan de flesta tål gulan bättre.

– Matsmältningen: ägg innehåller mycket fett och protein men nästan inga kolhydrater. Det är tyngre att smälta för magen och har man en nedsatt matsmältning kan det ge precis de symptom du beskriver med obehag / uppkörd i övre magen eller illamående. Att stärka matsmältningen med i första hand 1-3 tsk äppelcidervinäger i vatten precis innan måltid eller matsmältningsenzymer som Ergozyme eller Helazym kan ofta hjälpa. Men jag misstänker att du redan använder dessa.

Där är några olika faktorer som kan påverka hur väl man tolererar att äta ägg. Testa gärna att varierar dessa och se om din mage ändå kan tolerera ägg i en viss form eller mängd. Eftersom 1 kokt ägg gick bra första gången så låter det ändå som att det inte är helt kört.