B12 – risker, fördelar och bra livsmedel [Infographic] | Magkliniken

B12 – risker, fördelar och bra livsmedel [Infographic]

Av Anton Hansson

Vitamin b12

B12 brist är vanligt, särskilt bland vegetarianer och veganer.
Brist kan leda till en mängd besvär så som trötthet, irritabilitet, dåligt minne och mer allvarliga tillstånd som hjärt- och neurologiska sjukdomar.

Bristsymptom

Humörstörningar och ökad risk för Hjärtsjukdomar

Trötthet och Anemi

Rekommenderat Dagligt Intag [RDI]

µg

Vattenlösligt vitamin

   B12 finns enbart i animaliska produkter och är beroende av saltsyra och intrinsic factor. Brist kan ofta åtgärdas med tillskott av B12.

   RDI för ammande kvinnor är 2,6 µg.
En vanligt blandkost ger 5-10 µg om dagen.

Riskgrupper för b12 brist

  • Vegetarian och veganer 
  • Äldre människor över 60 år
  • Folk med magsjukdomar som IBS, celiaki, ulcerös kolit och Crohns sjukdom
  • Folk som använder preparat mot halsbränna, magsår, diabetes eller systemisk skleros
  • Kvinnor med en historia av infertilitet eller missfall

Fördelar

Hjärta och Energi

Humör och Minne

Hud och Matsmältning

Motverka cancer och Anemi

Källor

Kött och Ägg

Fisk och Skaldjur

Veganer och vegetarianer i störst risk

Det är värt att betona att man som vegan inte får i sig något B12 från kosten. B12 finns enbart naturligt i animaliska livsmedel. Idag känner nog de flesta insatta veganer också till att man bör ta tillskott av B12, annars är risken stor att med tiden utveckla en brist.

Även hos vegetarianer är det vanligt med B12 brist, men här är det i alla fall möjligt att få i sig det via kosten. Ägg och mjölkprodukter kan täcka behovet om det äts tillräckligt.

 

Annonslänkar på magkliniken.se
Den här webbsidan innehåller annonslänkar, vilket betyder att Anton kan erhålla en provision från svenskhalsokost.se när du köper en produkt via någon av länkarna på sidan. Priset på produkterna är detsamma oavsett men ditt inköp stödjer Anton att skriva och dela mer artiklar kring maghälsa. Tack för ditt stöd!

Om Författaren

Anton Hansson är grundaren av Magkliniken. Sen 2011 har han hjälpt klienter med envisa magbesvär. Med sin utbildning inom biomedicin och sitt ständiga utforskande av naturliga metoder och livsstilsförändringar är målet att kombinera det bästa från båda världar. Målet är att hitta de mest effektiva metoderna för att kunna återställa magbalansen, även hos personer som redan testat det mesta.

  • Elin Arvidsson skriver:

    bra info över lag, men jag upprörs lite av ett stycke ang vitamin b12 där det hävdas att vitaminet ”skapas i djur”. detta stämmer ej. b12 kommer från mineraler i jorden, som upptas av djur då de äter grödor som sugit upp grundvatten. så b12 kommer till människor VIA djur. kontentan att bristen är vanlig hos veganer är dock sann, men b12 skapas ej i någon levande varelse, vare sig i människa lr ko. (det finns även exempel på grupper av veganer som ej fått b12brist. googla night soil. intressant men delvis lite äckligt kan man tycka).

    • Anton Hansson skriver:

      Hej Elin och tack för din kommentar!
      Då lärde jag mig också något nytt. Jag har uppdaterat texten för detta.

  • >